Ergonomisch babydragen meer dan de ‘spreidzit’ alleen

We weten inmiddels allemaal dat het dragen van kinderen een positief effect heeft op de lichamelijke, intellectuele en emotionele ontwikkeling. Daarom waren we blij te horen dat er in november het eerste Draagsymposium in Ede werd georganiseerd door het Instituut voor Hechting waarvan we het ochtendprogramma volgden.

Volgens het Instituut voor Hechting willen ouders dat hun kinderen opgroeien tot verantwoordelijke, sociaal competente volwassenen. Hiervoor is eigenlijk maar een ding echt nodig is: een goede hechting tussen ouders en kinderen, zo lezen we op de site. Dit hechtingsproces kun je bevorderen door kinderen bij je te dragen in een doek of andere ergonomische drager, door ze borstvoeding te geven en met kinderen om te gaan op een manier die bekendstaat als natuurlijk ouderschap. Het Instituut biedt informatie en scholing en verzorgt de opleiding in Nederland tot draagconsulent in verschillende niveaus.

180 draagconsulentes en nog 150 op de wachtlijst
Kirsten Minnen is initiatiefnemer van het Draagsymposium, ze is een van de eerste draagconsulenten in Nederland en medeoprichter van de Vereniging van Draagdoek Consulenten. Ze is tevens eigenaar van het Instituut voor Hechting. Daar leidt Kirsten draagconsulenten op. Waarom is Kirsten met het Draagsymposium begonnen?
Kirsten: ‘Ik ben zelf sinds 2008 draagconsulent en er kwam steeds meer vraag naar draagdoekconsulentes, dus ik besloot ze zelf op te leiden in het Nederlands. De vraag naar informatie en draagdoekconsulentes bleef maar groeien. Na het starten van het ‘dragen en voeden forum in 2008′ werd het pas echt goed bekend bij het grote publiek. Ik heb het aantal merken dragers en draagdoeken enorm zien stijgen, het is bijna niet meer bij te houden. Inmiddels hebben we 180 draagconsulentes opgeleid en er staan nog 150 op de wachtlijst. Dat is natuurlijk geweldig! Daarnaast krijgen we steeds meer vragen van kraamverzorgsters en zorgverleners in de perinatale zorg, daarom wilde ik zo graag een dag organiseren waar we allemaal bij elkaar konden komen. Dat is volgens mij aardig gelukt, ik ben met zo’n 65 deelnemers voor de eerste keer, niet ontevreden.’

De samenwerking in de handel staat volgens Kirsten nog in de kinderschoenen, maar mogelijkheden zijn er zeker. Zo zijn enkele winkels al gestart met het organiseren van voorlichtingsavonden met consulentes. ‘We krijgen van veel ouders te horen dat er in de winkel nauwelijks ergonomische dragers verkrijgbaar zijn, die bestellen ze dan op internet. Dat is jammer, want winkels missen hierin duidelijk een kans.’ Een reden is volgens Kirsten moeilijk aan te geven, ‘misschien zijn de marges te klein?’ ”

Wat is ergonomisch dragen?

Anne McEwan vertelt ons daarna waar het bij het dragen op aan komt: het is een manier om je kind dichtbij je te houden. Al vanaf dag één kun je een baby in  verschillende posities dragen. Ze benoemt de verschillende draagsystemen zoals ringsling en andere draagdoeken, Mei Tai, voorgevormde dragers en nog meer opties en modellen. Welk systeem ook gekozen wordt: veiligheid staat voorop volgens McEwan en ze is dan ook blij met de sheet van het Instituut voor Hechting over wat veilig dragen inhoudt:

Doek of drager moet zo aangespannen zijn dat een baby lekker dicht tegen de ouder aan zit. Een te losse positie kan de ademhaling van het kind hinderen en trekt aan de schouders van de ouder.

Rechtop en rug ondersteunend; als de baby rechtop met zijn buik dicht tegen de ouder gedragen wordt, is de rug van de baby ondersteund in zijn natuurlijk positie.

Ademwegen vrij, kin van de borst. Een baby mag nooit ingezakt gedragen worden en de kin moet vrij van de borst zijn (twee vingers). Bij kleine baby’s is het inzakken zelfs gevaarlijk.

Gespreide hurkzit; dit is de houding die een baby van nature aanneemt als je deze oppakt, met de knietjes hoger dan de billen en licht gespreid.

Een kind nooit los op de rug: bij het op de rug dragen van je kind mag een kind nooit los op de rug liggen maar altijd in een draagdoek eromheen.

Nabij genoeg voor het geven van een kus; het hoofdje van een baby moet zo dichtbij zijn dat ouders het een kus op het voorhoofd kunnen geven.

Dit is een deel van het totale artikel. Meer informatie kunt u vinden in het vakblad BabyWereld.

 2 reacties op “Ergonomisch babydragen meer dan de ‘spreidzit’ alleen
Geachte redactie van BabyWereld,
Graag reageer ik hierbij op uw artikel over ergonomisch dragen en het Draagsymposium van het Instituut voor Hechting, waarin ook de Vereniging van Draagdoekconsulenten (VDC) genoemd wordt.
We zijn als vereniging heel erg blij met de aandacht in het artikel voor ergonomisch dragen.
De VDC is aan geen merk verbonden, en adviseert of ontraadt mede daarom ook geen specifieke merken babydragers. Om ouders te kunnen helpen met het bepalen welke babydrager bij hen past, hanteren de aangesloten draagdoekconsulenten een aantal criteria voor ergonomische babydragers: Spreid-hurkzit (kikkerhouding) wordt ondersteund door stof tot in de knieholtes, soepel rugpand dat zich vormt naar de rug van de baby, voldoende neksteun, voldoende aan te spannen om de baby heen, comfortabel voor de ouder. Deze criteria zijn gebaseerd op aanbevelingen van medisch specialisten en kinderfysiotherapeuten.
Ook richten de VDC-draagdoekconsulenten zich niet alleen op de spreid-hurkhouding van de baby, maar juist op het hele lichaam van de baby, en dat van de ouder. Een correcte spreid-hurkhouding is niet mogelijk zonder een licht gebolde rug en een gekanteld bekken, de kwetsbare ruggengraat en de nek moeten voldoende ondersteund worden door de drager, en er is aandacht voor de positie van de armen en onderbenen. Het rechtop dragen van een baby is voor draagdoekconsulenten onlosmakelijk verbonden met het voldoende ondersteunen van de licht gebolde houding van de rug, zodat inzakken niet mogelijk is.
Een ouder die niet comfortabel kan dragen, draagt al snel helemaal niet meer. Daarom kijken draagdoekconsulenten ook nadrukkelijk naar de ergonomie voor de ouder.
Sommige dragers zijn door hun breedte niet of minder geschikt voor jonge of grotere kinderen, zoals genoemd in het artikel. Omdat draagdoekconsulenten maatwerk leveren, wordt er altijd gekeken naar de situatie van de ouders en het kind, zodat de ouders een bij de ontwikkeling van het kind passende drager kunnen kiezen. Juist draagdoekconsulenten proberen ouders zo objectief mogelijk te informeren, zodat de ouder zelf een gefundeerde keuze kan maken voor een bepaalde draagdoek of drager.
In de conclusie van het artikel wordt de indruk gewekt dat de VDC een rol speelde bij de organisatie van het Draagsymposium. De VDC is enthousiast over het initiatief, maar was niet bij de organisatie hiervan betrokken.
Tot slot wil ik u graag bedanken voor de aandacht die u aan ergonomisch dragen besteedt in uw artikel.
Met vriendelijke groet,
Wendy Haisma
Voorzitter Vereniging van Draagdoekconsulenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *