Leander wint rechtzaak van Stokke

De hoge kinderstoel van Leander is een nieuwe en zelfstandige creatie met verschillende functionele verbeteringen en een betere stabiliteit dan de Trip Trapp kinderstoel van Stokke. Dit is de conclusie van twee onpartijdige deskundigen die door de Rechtbank van Koophandel in Denemarken werden aangesteld. Tijdens de eerste rechtszaak van Stokke tegen Leander (Jamak) in Nederland, wegens de schending van het auteursrecht van de Trip Trapp kinderstoel, werd Leander vrijgesproken.

Stokke veroordeeld

Stokke werd veroordeeld wegens overtreding van de Wet op de Handelspraktijken in Denemarken. ‘Het is natuurlijk fijn dat de zaak eindelijk is afgesloten, nu kunnen we ons weer volledig concentreren op datgene waar we goed in zijn, namelijk het ontwerpen en produceren van kindermeubelen’, aldus oprichter en designer Stig Leander.
De fabriek Leander A/S in Silkeborg, bekend van de Leanderwieg en het Leanderbed, ontwierp een nieuw product in de kindermeubellijn: de hoge kinderstoel. Vijf jaar geleden spande Stokke in Nederland een zaak aan wegens schending van het auteursrecht van hun Tripp Trapp kinderstoel. Een aanklacht waarvoor Leander in eerste aanleg werd vrijgesproken, maar waarvoor Stokke in hoger beroep ging en vervolgens in cassatie. De Hoge Raad in Nederland heeft deze zaak beëindigd in het voordeel van Leander.
Een gelijkaardige zaak voor de Deense Rechtbank van Koophandel in 2010 eindigde eveneens in een vrijspraak voor Leander. Stokke daarentegen werd veroordeeld voor de overtreding van verschillende paragrafen van de Wet op de Handelspraktijken wegens poging tot bedreiging van handelaars teneinde de verkoop van de hoge stoel van Leander stop te zetten. ‘We gaan uit van het feit dat Stokke ingezien heeft dat het geen goed idee was de Nederlandse rechtszaak voort te zetten. Men kan zich wel afvragen waarom dit vijf jaar geduurd heeft. Vooral bij het lezen van het besluit dat in 2010 door twee onpartijdige deskundigen werd opgemaakt aan de Deens Rechtbank van Koophandel’, zegt Stig Leander.
In deze evaluatie en verklaring werden de twee kinderstoelen vergeleken en werd er onder meer gesteld: Experts zijn van mening dat de Leanderstoel een massief design is en dat er sprake is van een lichtere, meer dynamische, afgeronde en buigzame constructie. Experts beschrijven de Leander kinderstoel bovendien als een nieuwe en zelfstandige creatie met verschillende functionele verbeteringen en een betere stabiliteit dan de hoge kinderstoel van de concurrentie.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *