Laag geboortecijfer in Nederland

newborn

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er minder kinderen geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar nam het aantal kinderen voor het eerst sinds de economische crisis toe. Deze stijging is van korte duur gebleken.

Uit de zogenoemde geboortecijfers tot en met september kan worden geconcludeerd dat het aantal geboorten mogelijk opnieuw gaat dalen dit jaar. Zelfs het laagterecord van 1983 kan worden verbroken. Als in het laatste kwartaal net zoveel kinderen geboren worden als gemiddeld in het vierde kwartaal van 2014, dan komt het aantal geboortes uit op ongeveer 170.000. Dit is 5000 minder dan vorig jaar en het laagterecord van 1983. Mogelijk zakt het geboortecijfer daar nog onder.

Crisis

Volgens Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie, heeft deze daling grotendeels te maken met de veranderingen in de economie. De arbeidsmarkt is veranderd. Mensen hebben steeds vaker een flexibele baan waardoor het inkomen niet meer zeker is. Vooral twintigers stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Het aantal geboorten per duizend twintigjarigen daalde van 20 naar 12. Ook vrouwen van eind dertig tot begin veertig wachten nog even. Deze verandering is voornamelijk zichtbaar onder vrouwen van niet-westerse herkomst, met name onder vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst. Bij vrouwen boven de dertig jaar bleef het aantal geboorten echter wel gelijk en in de leeftijdscategorie 35-40 jaar nam het zelfs licht toe.

Verandering samenleving

Ook de samenleving verandert. Tegenwoordig is het een keuze; je bepaalt zelf of je wel of geen kinderen neemt, hoeveel en wanneer. Dat was vroeger anders, dan kreeg je gewoon kinderen. Nu krijgen mensen eerder geen kinderen, tenzij we het toelaten, aldus Latten.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *