Revolutionaire omslag in Babyproductenbranche: Cradle to Cradle

Het Cradle to Cradle principe geïntroduceerd door co-founder Michael Braungart, heeft veel bedrijven en mensen de ogen doen openen. Nu is er in de babybranche een producent opgestaan die heeft toegezegd om volgens de Cradle to Cradle gedachte te gaan produceren. Geen fictie maar feit; de eerste babyproducten werden deze zomer in Shanghai aan het publiek getoond.

 
Het is warm in Shanghai, het kwik schiet boven de 33 graden met een hoge luchtvochtigheid, de rijen voor de ingang van de Shanghai International Children Baby Maternity Expo zijn lang en breed en het is dringen geblazen. Samen met Dick Quint, directeur van Turnkey Design, wurmen we ons door de massa heen en komen terecht op een van de grootste stands van deze beurs: Goodbaby. Goodbaby is één van de grootste producenten van baby- en kinderproducten ter wereld. Turnkey Design uit Utrecht is één van de vier Research and Development afdelingen van deze baby- en kinderproductengigant in China. Quint en Goodbaby kennen elkaar nog van de periode dat Quint als mede-eigenaar verbonden was aan Quinny.
Op deze stand wonen we een wereldprimeur bij: de onthulling van de EQO collectie (een woordspeling voor het woord ECO) bestaande uit een kinderwagen, autostoel, kinderstoel en ledikant. Allemaal volgens het Cradle to Cradle principe ontworpen en waarvan de productie in januari 2012 van start zal gaan.

 

Wat is Cradle to Cradle?

De aarde telt momenteel 2,6 biljoen mensen en de bevolking groeit nog steeds. Alle mensen hebben een grote behoefte aan producten maar we kampen wereldwijd met twee problemen: onze bronnen raken op, er is enorm veel afval en zorgvuldig geproduceerde producten worden zomaar weggegooid. Bij het Cradle to Cradle principe wordt uitgegaan van het stimuleren van recycling, het verminderen van consumptie en het minimaliseren van de benodigde energie om producten te maken. Dit houdt in dat er bij het ontwerpen iets heel anders komt kijken. Welke materialen ga je gebruiken? Want je moet materialen gaan gebruiken die weer terug moeten keren in de technische of biologische cirkel. Bij Cradle to Cradle ga je geen materialen meer gebruiken maar ga je ze ‘lenen’.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *