Task Force Kinderveiligheid: driekwart kinderen wordt niet veilig vervoerd

Ouders denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren, maar doen dat niet! Het onderzoek van de Task Force wijst uit dat driekwart van alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar veiliger in de auto vervoerd kan worden. Zo zit 15% van de kinderen niet in de juiste stoel. Ouders stappen vaak te snel over naar een grotere autostoel. 33% van de autostoelen is niet juist bevestigd en 41% van de kinderen zit niet goed in de autostoel vast. Andere gesignaleerde fouten bij babyautostoeltjes zijn bovendien: de beugel in de onjuiste stand, het vergeten uit te zetten van de air bag of het kind toch voorwaarts vervoeren.

Plan van aanpak
Er valt dus nogal wat te winnen qua veilig vervoer. Daarom roept de Task Force alle ouders met jonge kinderen op om de volgende zaken te checken:
1. Hebben ze de juiste autostoel voor hun kind gekozen? Ouders moeten niet te snel overstappen naar een grotere stoel. Zie www.veiligheid.nl.nl/indeauto voor een keuzewijzer. Vanaf eind 2013 komen er nieuwe autostoelen op de markt: i-Size. Hierin kunnen kinderen langer achterwaarts vervoerd worden én ze worden standaard getest op zijwaartse botsingen.
2. Pak de handleiding er nog eens bij en check of de stoel goed is bevestigd. Kies een ISOFIX aansluiting indien mogelijk, dit maakt correct bevestigen gemakkelijker. De nieuwe I-size stoelen worden standaard bevestigd via ISOFIX.
3. Zet je kind strak in de gordels; anders werken ze niet.
Een uitgebreide instructie is te vinden op: www.veiligheid.nl.nl/indeauto.

Promotie
Om zoveel mogelijk ouders te bereiken promoten alle partners van de Task Force de instructiefilm via online- & social media. Ze hopen dat veel ouders de film delen.
Daarnaast wordt er geflyerd op parkeerplaatsen van kinderspeeltuinen, pretparken en dierentuinen. Artsen- en verpleegkundigen in ziekenhuizen én retailers worden getraind in directe voorlichting en consultatiebureaus en Centra voor Jeugd & Gezin verspreiden informatiefolders.

Over de Task Force Kinderveiligheid
Tegenwoordig heeft kinderveiligheid echter geen prioriteit meer in het gezondheidsbeleid; alle voorlichtingscampagnes zijn gestaakt. Om Nederland veilig te houden voor onze kinderen blijft aandacht voor het onderwerp essentieel.
Daarom hebben VeiligheidNL, Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Verbond van Verzekeraars en Maxi-Cosi hun krachten gebundeld in de Task Force Kinderveiligheid. Er is namelijk nog veel te winnen waar het gaat om bijvoorbeeld het voorkomen van verdrinking, verstikking en verbranding. De Task Force heeft als doel om ouders de juiste aandachtspunten en tips te geven. Ouders willen natuurlijk dat hun kind gezond en veilig opgroeit en de Task Force Kinderveiligheid helpt ze daarbij. Als eerste vraagt de Task Force nu aandacht voor veilig vervoer in de auto.

Dit artikel is verschenen in BabyWereld.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *