Toename valpartijen uit kinderstoelen

Onlangs is er in Amerika een nieuw onderzoek gedaan naar ongevallen met kinderstoelen. Het bleek dat het aantal kinderen dat uit een kinderstoel valt of met kinderstoel en al omvalt, gestegen is met 22% over de periode 2003 – 2010. Helaas blijkt ook dat in Nederland het aantal kinderen dat met of uit de kinderstoel valt, toeneemt. Deze toename is vergelijkbaar met de situatie in Amerika, een stijging van ongeveer 20% over dezelfde periode, meldt VeiligheidNL.

Gebruik van een gordel is belangrijk
Hoe het komt dat er meer ongelukken gebeuren met kinderstoelen is niet bekend. Kinderstoelen zijn volgens VeiligheidNL juist veiliger geworden en de meeste kinderstoelen zijn voorzien van een veiligheidsgordel. Uit onderzoek blijkt wel dat veel ouders deze gordel niet gebruiken of niet goed sluiten.
Het is belangrijk te voorkomen dat kinderen gaan staan in een kinderstoel met kans op valpartijen. Een gordel kan dit voorkomen, maar een aangepast ontwerp van de kinderstoel ook, daarbij moet de afstand tussen rugleuning en kruisband en afmeting tussen zitvlak en eetblad zo klein gemaakt worden dat een kind niet zijn voet op het zitgedeelte kan zetten. Een andere mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal ongevallen zou volgens VeiligheidNL kunnen zijn dat ouders tegenwoordig sneller met hun kind naar de Spoed Eisen Hulp afdeling gaan, maar hier zijn geen bewijzen voor. Het advies volgens VeiligheidNL blijft daarom: zet je kind in de kinderstoel altijd vast met de gordel en blijf in de buurt!1 reactie op “Toename valpartijen uit kinderstoelen


Recentelijk was ik in Zweden.
Daarbij blijkt dat de meeste valpartijen onstaan met de z,g, mee-groei-stoelen.
Een aantal kinderveiligheid specialisten hebben nog een paar andere redenen:

De meegroeistoelen hebben een een héél grote zitting. ( eigenlijk op maat van een volwassenen) . De peuter heeft te veel ruimte om met zijn beentjes op de zitting te komen. Als hij op de zitting klimt, dan zit hij instabiel. Is top zwaar. en zal heel gemakkelijk vallen.
De Zweden willen graag smallere kinderstoelen. Aangepast op de maat van de peuter en niet op de kont van een volwassenen.

Daarnaast hebben de Zweden commentaar op de voetsteun. Peuters hebben die niet nodig, Maar ze gaan dat plankje wel gebruiken als een soort opstapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *