Veiligheid.nl meldt: 2.300 spaakbeknellingen per jaar

yepp

Op 29 april werden de resultaten van het onderzoek naar veilig vervoer op de fiets bij kleine kinderen gepresenteerd. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Task Force Kinderveiligheid.

Nederland is een fietsland, voor jong tot oud is de fiets een belangrijk vervoermiddel. Dat is milieubewust en supergezond, maar voor sommige kinderen helaas niet. Het blijkt namelijk dat de kans dat kinderen die door hun ouders op de fiets worden vervoerd en met hun voeten tussen de spaken terecht komen, groot is.

Reden om daar eens gronding onderzoek naar te doen. De resultaten van het onderzoek werden toegelicht door Marco Brugmans, directeur van VeiligheidNL, kinderchirurg en traumachirurg William Kramer en Ed van Beeck, universitair hoofddocent Veiligheid bij Erasmus MC. Helaas zijn de resultaten van het onderzoek niet hoopgevend: per jaar worden 2.300 kinderen op de EHBO behandeld omdat ze met hun voeten tussen de spaken zijn gekomen. Een zeer pijnlijke blessure want een op de drie kinderen breekt daarbij een bot. De meeste ongelukken gebeuren bij kinderen van 3 tot 5 jaar die achterop de fiets worden vervoerd.

Hoe spaakafknelling op de fiets voorkomen

Ouders kunnen deze ellende voorkomen door te zorgen voor een goede spaakafscherming. Bij 53% van de ouders blijkt er iets niet goed te zijn met de spaakafscherming. Een jasbeschermer biedt onvoldoende bescherming. Gaat het om een tweedehands fietsstoeltje dan is dat percentage maar liefst 90%! Vooral oudere fietsstoeltjes zijn de grootste brokkenmakers omdat zij geen spaakafscherming hebben, fietsstoeltjes die na 2004 zijn gemaakt zijn, hebben deze wel.

Dit is slechts een gedeelte van het artikel. Het hele artikel is te vinden in BabyWereld juni 2015.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *