Workshop over hormoonverstorende stoffen in baby- en kinderproducten

hormoonverstorende stoffen babybegood babywereld

Eind maart werd de workshop ‘zorgwekkende stoffen in de kinderbranche’ gehouden in Driebergen. De organisatie was in handen van WECF en IVAM in samenwerking met BabyBeGood.

Aanwezig waren deelnemers uit het MKB, brancheverenigingen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sascha Gabizon, directeur van het WECF (Women in Europe for a Common Future) opende de bijeenkomst met het alarmerende bericht dat nog steeds 25% van het onderzochte speelgoed weekmakers bevat. Daarna volgden presentaties van toxicologen van IVAM, door MODINT (branchevereniging voor textiel en tapijt) en BabyBeGood.
’s middags konden ondernemers hun vragen stellen. Volgens artikel 33 van REACH zijn ondernemers verplicht om binnen 35 dagen antwoord te geven op vragen van consumenten over zorgwekkende stoffen. Maar hoe ga je daar als ondernemer mee om? Kun je bijvoorbeeld de leverancier van je grondstoffen vertrouwen dat er geen schadelijke stoffen inzitten? Wanneer moet je laboratoriumtesten laten uitvoeren?

Een van de conclusies die getrokken werd is dat ondernemers de beste intenties hebben maar dat nog niet alle informatie over stoffen beschikbaar is. Het is dus lastig om hierover te communiceren. Wel zijn veel concrete ideeën en aanbevelingen aangedragen en konden (kleine) duurzame ondernemers kennis met elkaar delen. WECF en projectpartners organiseren een vervolgworkshop in oktober 2015.
De workshop maakt deel uit van het project: ‘Slimme oplossingen voor informatieverplichtingen REACH over zeer zorgwekkende stoffen (artikel 33), van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *