autostoeltjes test adac

Stiftung Warentest onderzocht vorig najaar 20 autostoelen op het gebied van veiligheid, bediening, ergonomie en de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Dertien modellen ontvingen vier sterren en het resultaat ‘goed’, vijf autostoelen scoorden met drie sterren een voldoende maar twee zitjes kregen een onvoldoende. Positief nieuws is dat alle 20 autostoelen goed door de frontale crashtest kwamen.

Best scorende autostoeltjes

Qua veiligheid scoorde BeSafe iZi Kid X3 i-Size het allerbeste en haalde de hoogste score sinds 2015. Zowel bij frontale en zijwaartse botsingen kreeg deze stoel het oordeel ‘zeer goed’.

Giftige stoffen in autostoeltjes

In de zitjes van Hauck iPro Baby en Hauck iPro Baby + iPro Base werden te hoge concentraties naftaleen aangetroffen, boven de toegestane huidige speelgoednorm. In de oorspronkelijke testresultaten werden ook de autostoeltjes van UPPAbaby MESA i-Size en UPPAbaby MESA i-Size + i-Size Basis genoemd. Zij zouden de vlamvertragende stoffen TCPP bevatten. Dit bleek echter onjuist.

UPPAbaby onterecht in verkeerd daglicht gesteld

UPPAbaby test al haar producten continu op aanwezigheid van ongewenste stoffen. Hierdoor was UPPAbaby er zeker van dat aanwezigheid van de stof TCPP in MESA i-SIZE en ISOFIX basis uitgesloten was. Uit nader onderzoek is gebleken dat Stiftung Warentest verkeerde autostoeltjes UPPAbaby MESA i-SIZE heeft getest, namelijk de autostoelen uit Engeland. Volgens veiligheidseisen moet in de bekleding van deze autostoeltjes volgens de Britse wetgeving juist brandvertragende stof aanwezig zijn. De autostoeltjes UPPAbaby MESA i-SIZE die op het vasteland van Europa dus ook in de Benelux-landen worden geleverd, bevatten GEEN brandvertragende middelen. De publicaties van de ADAC, ANWB en Consumentenbond zijn dus onjuist gebleken. Op grond van dit resultaat is de beoordeling van de UPPAbaby stoeltjes aangepast. Eigenschappen als bescherming bij botsingen en bruikbaarheid bepalen nu het eindoordeel en deze zijn erg goed.

Foto: UPPAbaby