babybjorn 50 jaar

Het baby dragen werd niet uitgevonden door BabyBjörn, baby’s worden tenslotte al sinds mensenheugenis gedragen door hun ouders. Maar het Zweedse familiebedrijf ontwierp in 1973 wel de eerste babydraagzak op de markt. 50 jaar later wordt dit pionierschap gevierd.

Oprichter BabyBjörn

De eerste babydraagzak werd ontworpen door Björn Jakobson, de familievader en oprichter van het Zweedse BabyBjörn. Vandaag, 50 jaar na zijn eerste ontwerp, is de BabyBjörn draagzak nog steeds een duurzaam product dat wordt doorgegeven aan familie en vrienden en wordt door meerdere baby’s gebruikt.

BabyBjörn Close to Heart

Voor een kleine baby zorgt het rustgevende en aangename gevoel dat mama of papa dichtbij is voor zekerheid, geborgenheid en een sterke band. Dit wisten Björn Jakobson en zijn vrouw Lillemor als jonge ouders zelf instinctief. Toen de medische deskundigen met wie ze in die tijd samenwerkten fysieke nabijheid noemden als een belangrijk deel van de ontwikkeling van baby’s, klonk dat voor hen heel logisch. In 1973 ontwikkelden ze Close to Heart waarmee ze hun vierde kindje zelf in hun eigen draagzak konden dragen. Björn Jakobson omschrijft dat gevoel als volgt: ‘Mijn dochter op mijn borst bij me te dragen, voelde net zo mooi aan als op wolken lopen’.

Productontwikkeling: een lang proces

Tegenwoordig zijn er bij de ontwikkeling veel meer mensen betrokken, zoals medische deskundigen, onafhankelijke testinstituten maar ook ouders en hun baby’s. De productontwikkeling is een lang proces waarbij honderden verschillende gezinnen hun input en mening geven over de producten. ‘We koesteren het vertrouwen van ouders over de hele wereld die onze draagzakken gebruiken. Het versterkt ons streven om nieuwe innovatieve oplossingen te vinden waarmee we het gezinsleven kunnen vereenvoudigen. De nabijheid van baby’s en ouders is essentieel en we zijn ervan overtuigd dat draagzakken kunnen helpen om die band te versterken. Het is een eer om deel uit te maken van deze reis’, zegt Stina Westerstad, de huidige CEO van BabyBjörn.

Pleitbezorgers voor actieve vaderrol

Björn en Lillemor zijn sterke pleitbezorgers voor het belang dat vaders actief deelnemen aan het leven van baby’s én voor gelijkheid in het algemeen. Ze maakten al in het begin van de jaren 60 reclame met vaders die de luiers van hun baby’s verschoonden. Als textielontwerper begreep Lillemor dat een aantrekkelijk ontwerp mannen eerder zou overtuigen om hun kleintjes op hun borst te dragen. Ze ontwierp klassieke designs die voor beide ouders geschikt waren. In Zweden, het thuisland van BabyBjörn en waarin 1973 gedeeld ouderschap werd geïntroduceerd, was het eenvoudig om mannen te overtuigen hun baby’s te dragen. Hierna volgden snel vele andere landen.

BabyBjörn Original draagzak

In 1991 veroverde een nieuwe draagzak, de Original, de wereld stormenderhand. Deze draagzak was ontwikkeld samen met kinderartsen en gezinnen en werd door veel ouders, waaronder veel beroemdheden, een musthave. Sportsterren, acteurs en politici straalden met de draagzak in toonaangevende tijdschriften over de hele wereld. Naarmate het dragen van baby’s in Europa en de VS steeds populairder werd, groeide ook het assortiment babydraagzakken. Hierbij werd rekening gehouden met verschillende ontwerpvoorkeuren en levensstijlen.

Vandaag de dag bieden de collecties tal van draagmogelijkheden, zoals naar binnen gericht, naar voren gericht en op de rug. De producten zijn geschikt voor uiteenlopende leeftijden en situaties. De draagzakken van BabyBjörn zijn: Mini, One, Move en Harmony. Alle vier maken ze deel uit van het succesverhaal dat nu al 50 jaar duurt.

Nieuw bij BabyBjörn: Soft Shapes voor een unieke kijk op het ouderschap

Bij de ontwikkeling van nieuwe designs speelt de Scandinavische natuur een grote rol. Nieuw is een unieke, handgemaakte print dat lijkt op een collage van gekleurde stukjes papier. Daarmee ontstaat een uniek kleuren- en lijnenspel. Net als in elke cultuur het gezin een unieke kijk heeft op het ouderschap varieert het patroon van de stof van product tot product, zodat elk product uniek is; een ode aan het ouderschap.

De print heeft een neutraal kaki/groen kleurenpallet en geeft de populaire BabyBjörn klassiekers Baby Draagzak Mini en Wipstoel Bliss een frisse en eigentijdse look. In de nieuwe print ligt een diepere en positieve boodschap over individualiteit en diversiteit verborgen. De wereld om ons heen is gevarieerd en maakt ons bewust van culturele verschillen met oog op de opvoeding. Ouders laten universele waarheden los en zetten koers naar individualisme. BabyBjörn onderstreept deze trend en dit gevoel met Soft Shapes.

Nieuw: Genderneutrale kleur paars

Omdat de producten van BabyBjörn lang worden gebruikt en worden doorgegeven is een neutrale kleur belangrijk. BabyBjörn introduceert daarom de genderneutrale kleur paars voor wipstoel Bliss en draagzak Mini. Deze rustige kleur sluit prima aan op de bestaande kleuren in het assortiment van BabyBjörn.

Meer informatie vind je op babybjorn.com
Bekijk meer nieuwe babyspullen

babybjorn 50 jaar
babybjorn 50 jaar
babybjorn 50 jaar
babybjorn 50 jaar
babybjorn paars
babybjorn soft shapes