bamboe melamine servies in de ban

Het populaire bamboe servies voor kinderen gaat in de ban. Reden? Er worden schadelijke stoffen in verwerkt die vrij kunnen komen als de bordjes, bekertjes en kommetjes worden verwarmd.

Er is veel te koop onder de naam bamboe servies. De producten krijgen mooie marketingtermen mee zoals milieuvriendelijk of duurzaam. Maar helaas zijn deze serviezen helemaal niet zo milieuvriendelijk… Omdat de grondstof bamboe alleen niet stevig genoeg is, werd in eerste instantie gekozen voor een plantaardige hars. Maar daarmee bleef de kans op breuk bestaan. Daarom gebruiken veel producenten tegenwoordig melamine om de bamboevezels bij elkaar te houden. De huidige serviezen bevatten nog maar weinig bamboe en geven vaker schadelijke stoffen af dan serviezen die uitsluitend van melamine zijn gemaakt, zo blijkt uit onderzoek.

Is bamboe servies veilig?

Voor de bamboe serviezen worden 2 stoffen gebruikt: melamine en formaldehyde. Het probleem van deze stoffen is dat ze vrij kunnen komen als ze boven de 70 graden worden verwarmd, bijvoorbeeld in een magnetron. De stoffen zijn pas in grote hoeveelheden schadelijk en kunnen leiden tot bijvoorbeeld maagirritaties en maagzweren. Kleine kinderen lopen vanwege hun lichaamsgewicht een grotere kans om deze stoffen binnen te krijgen. Van melamine servies is al langer bekend dat deze niet mag worden verwarmd (bijvoorbeeld in de magnetron) vanwege de mogelijke afgifte van schadelijke stoffen. Helaas geven niet alle fabrikanten de samenstelling van de gebruikte stoffen aan op de verpakking. Bij grote winkelketens ontbreekt deze informatie vaak.

Wetgeving

Volgens Europese regels moet ieder product dat melamine bevat, als kunststof worden gezien en moet het voldoen aan de wetgeving over plastics die in contact komen met voedingsmiddelen. Op basis van deze wetgeving mag bamboe niet worden gebruikt. Door de signalen uit de EU heeft de NVWA zelf een onderzoek gedaan en zij komt tot de conclusie dat er bij een aantal artikelen te veel formaldehyde vrijkomt. Vervolgens heeft Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) van de NVWA onderzocht wanneer er sprake is van een gezondheidsrisico. De conclusie is dat bij bamboe serviezen de afgifte van formaldehyde hoog was en dat de effecten op de gezondheid door deze stof niet kan worden uitgesloten.

Waarschuwing door Voedingscentrum

Op basis van dit onderzoek heeft de NVWA besloten dat bamboe-melamine kunststof serviezen per direct uit de handel moeten worden gehaald. Winkels die deze serviezen verkopen hebben een brief ontvangen. Er wordt in de Benelux ook gehandhaafd op dit besluit. Verder adviseert de NVWA de minister voor Medische Zorg en Sport om de huidige migratielimiet (dat is de maximale hoeveelheid die in voeding terecht mag komen) voor formaldehyde voor servies van melamine (met of zonder bamboevezels) te verlagen.

Bamboe-melamine servies wordt afgeraden

Er is geen reden voor paniek, maar het gebruik van deze serviezen wordt afgeraden. Ouders met kinderen van 0 tot 3 jaar worden geadviseerd om producten waar melamine in is verwerkt alleen te gebruiken voor koude of lauwe maaltijden. Deze borden, kommen en bekers mogen niet in de vaatwasser of magnetron.

Bron: NVWA

Meer nieuwsberichten lezen