Wij bezochten de beurs op zondag met een snelle charterdienst maar hadden helaas niet de tijd om alle 2.851 bedrijven in 18 hallen te bezoeken. Dat hoefde ook niet, want voor ons is natuurlijk alleen het baby- en peutergedeelte interessant. Maar liefst meer dan 70.000 bezoekers uit 120 dagen bezochten de beurs.
De eerste dag van de Spielwarenmesse werd traditioneel geopend met de bekendmaking van de speelgoedprijzen. Er werden dit jaar 616 inzendingen beoordeeld, vergeleken met 601 vorig jaar. Dit zijn de winnaars:

Globber 5 in 1, Globber Templar won in de categorie baby&infant. Op dit loopwagentje leren kinderen balanceren en hun voeten goed neer te zetten. Voor oudere kindjes kan de Globber worden veranderd in een stepje. De jury was onder de indruk van het ontwerp maar ook hoe deze kan worden aangepast naar de groei van het kind.

"
Andere genomineerden in deze categorie waren Pat Bells Station van PlayMe Toys international en Musical Duck Race van Yookidoo.
In het PreSchool segment won de Junior Kit van Revell. Een bijzondere en nieuwe manier van modelbouw voor bouwlustige kleintjes. Genomineerd werden Tonies digital audio system, bestaande uit een speakerkubus en grappige characters van Boxine en Quadrilla Space City van Hape; een knikkerbaan met glow in de dark onderdelen.

Trendpaviljoen
Op het Trendpaviljoen in hal 3A stonden de trends van 2016 geëtaleerd: ‘Train your Brain’, ‘Everyday Hero’ en ‘Design to Play’. In deze hal stonden ook diverse ‘First Time Exhibitors’ met interessante nieuwe producten.
En wat vonden wij bijzonder? We zagen een stoffen hoes voor over een stoel waarmee je een stoel kunt omtoveren tot keukentje: de Stuhlküche van BLS. Tickle Me Babies van Iwaya zijn vriendelijke, interactieve, pluchen diertjes die giechelen als je ze aanraakt. Ook opvallend: de grappige Display Construction Worm van Legler, De Kiddimoto London Bus, De D-bike mini van Ides Co. en de Mini2Go Deluxe van Micro Mobility Systems.
De snu:mee is een Sleep & Sound systeem met veel mogelijkheden. Het is een 3-in-1 apparaat want het is een babyfoon, muziekdoos en hoge kwaliteit MP3 speler die je via smartphone of tablet kunt bedienen. Voor het apparaatje zijn diverse hoezen verkrijgbaar met bijzondere dessins. Grappig servies en bestek voor kinderhandjes gemaakt van plantaardig materiaal zagen we bij het Koreaanse bedrijf Coconory.