hulp kraamafdeling oekraine

Je zult maar in oorlogstijd in Oekraïne moeten bevallen in een kelder schuilend voor het geweld, in provisorische ingerichte kraamkamers zonder belangrijke kraamspullen. Wat een mooie ervaring zou moeten zijn, wordt ineens een zeer ingrijpende en traumatische gebeurtenis.

Tekort aan noodzakelijke artikelen voor bevalling, moeder en baby

Veel artikelen die bij ons zo vanzelfsprekend zijn voor de bevalling, verzorging van de moeder en baby ontbreken. Denk aan: luiers, billendoekjes, voeding, flessen, speentjes, kruiken, matrasbeschermers, kraamverband, dekentjes, lakentjes, babykleertjes, wiegjes en ook kinderwagens waar kindjes warm in kunnen liggen. Daarom zijn er in ons land diverse inzamelacties opgestart speciaal voor moeders en hun baby’s.

UNICEF ondersteunt kraamafdelingen in Kiev

Daarnaast ondersteunt UNICEF kraamafdelingen en kinderziekenhuizen in Kiev, Oekraïne. Hier worden provisorisch ingerichte kraamafdelingen geholpen met belangrijke apparatuur, denk aan hygiëneproducten en medische hulpmiddelen. De verhalen van de vrouwen die hier opgevangen worden zijn schrijnend. Sommige vrouwen hebben dagen gelopen om hier veilig te kunnen bevallen, meldt het geboortecentrum in Kiev. De moeders die hier terechtkomen kunnen niet meer naar huis, want ze hebben geen huis meer. Ze worden opgevangen in kelders van het geboortecentrum waar ze zo lang als mogelijk is verblijven. Zonder luxe, in de kou en zonder stopcontacten.

Hoge druk voor medisch personeel in kraamcentrum

Terwijl de kogels buiten in het rond vliegen bevallen hier vele vrouwen. Veel medisch personeel is gevlucht en daardoor is de druk op het achtergebleven personeel groot. Het personeel dat er nog is vervult meerdere functies. Zoals Nataliya Heynts, directeur van het geboortecentrum. Zij is zoals ze zelf aangeeft kok, dokter en chirurg tegelijk. ‘Het is onze verantwoordelijkheid om er te zijn het centrum open te houden.’ De situatie is voor families volgens Nataliya rampzalig.

Ook afdeling neonatologie in de kelders

Ook de afdeling neonatologie bevindt zich in de kelders. Met hulp van UNICEF heeft het centrum belangrijke medische apparatuur gekregen, zoals zuurstofconcentrators, weegschalen, laryngoscopen en beschermende kleding. Daarmee kunnen ook te vroeg geboren kindjes en hun moeders worden geholpen.

UNICEF werkt met ongeveer 140 mensen op vijf verschillende plekken in Oekraïne waaronder Donetsk, Marioepol en Luhansk. Door de oorlog wordt het leven en welzijn van 7,5 miljoen kinderen die in Oekraïne wonen bedreigd.

Foto en bron: UNICEF
Bekijk meer nieuwsberichten