doomoo comfy big borstvoedingskussen

De Wereld Gezondheidsorganisatie en wetenschappers willen een wettelijk kader om de promotie van kunstvoeding voor baby’s beter te regelen en een einde te maken aan dubieuze marketingpraktijken van multinationals. In het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet stellen wetenschappers in verschillende artikelen de promotie van kunstvoeding aan de kaak.

Verkoop kunstvoeding stijgt wereldwijd

Deze wetenschappers zijn verbonden aan universiteiten van Yale en Johns Hopkins University en van de World Health Organisation (WHO). Ondanks alle bewezen gezondheidsvoordelen van borstvoeding en aanbevelingen van de WHO stijgt de verkoop van kunstvoeding wereldwijd. Minder dan de helft van de pasgeborenen krijgt nog borstvoeding en dat is een slechte zaak.

Slimme marketing buit emoties van ouders uit

De verkoop van kunstvoeding wordt gestimuleerd door marketingcampagnes van multinationals. Wetenschappers stellen dat multinationals via slimme marketingcampagnes de emoties van ouders uitbuiten. Er wordt ingespeeld op de bezorgde gevoelens van jonge ouders als het om de gezondheid en ontwikkeling van hun kindje gaat. Dat is vaak het geval als baby’s lang huilen en het slaappatroon is verstoord. Maar dit zijn geen uitzonderlijke verschijnselen en kunnen ook zonder kunstvoeding worden aangepakt, stellen deskundigen.

Kunstvoeding voor Advanced IQ?

Zo stellen sommige producenten dat kunstvoeding bevorderend werkt voor de ontwikkeling van de hersenen door gebruik te maken van de term Advanced IQ. Hiervoor is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden. Ook wordt kunstvoeding verkocht onder het mom van ‘emanciperend’ voor werkende vrouwen en wordt het borstvoeding soms betiteld als ‘moralistisch’ of zelfs ‘antifeministisch’. De wetenschappers vinden dit dubieuze reclame en wil dat hier wettelijke regels voor komen. De reclameboodschappen van kunstvoeding bereiken ouders tegenwoordig ook via social media en influencerkanalen en daarmee vervaagt de grens tussen wat advies en wat reclame is steeds verder.

Foto: doomoo
Lees meer nieuwsberichten