We waren al getipt door een winkelier over dit bijzondere nieuwe merk. Maar dat wilden we natuurlijk eerst met eigen ogen zien. En zo ontmoetten we Thuy Nguyen en haar echtgenoot van Colibries in Keulen, al stonden ze als nieuwkomer een beetje verdekt opgesteld achterin hal 10.1. Maar we vermoeden dat ze volgend jaar, nadat de handel kennis heeft gemaakt met hun mooie producten, direct een andere plek zullen krijgen!

Vlechtwerk uit Vietnam

Thuy is Nederlandse van Vietnamese afkomst en kwam door haar vorige werk in haar geboorteland terecht. Ze was onder de indruk van het vakmanschap van manden vlechten, de tijdloze ontwerpen maar ze schrok van de werkelijkheid: er werd niet goed met de mensen omgegaan en met dit stukje erfgoed. En dat ging Thuy als Vietnamese erg aan haar hart. Ze besloot haar kennis en ervaring in ontwerpen en inkopen voor interieurartikelen te gebruiken voor het oprichten van een eigen bedrijf. Thuy zorgt er persoonlijk voor dat er goed wordt gezorgd voor de mensen en de traditie van het mandenvlechten in Vietnam. Ze probeert het vakmanschap in ere te houden en schuwt daarbij niet om ook minder bedeelden in de maatschappij zoals gehandicapten en meisjes die in de prostitutie zijn geraakt, werk aan te bieden. Ze koos voor Colibries als bedrijfsnaam en logo: een klein vogeltje maar met enorm veel kracht en beweging.
Vooral de gekozen materialen zijn heel bijzonder. Thuy daarover: ‘Het materiaal van de manden en tassen is polipropyleen, dat zijn oude verpakkingen die in kleine stukjes worden gehakt waarna ze worden gerecycled om er straps van te maken voor het vlechtwerk. Vanwege de recycling is het niet mogelijk om heldere kleuren te krijgen, zo is wit niet echt spierwit. Ik ben in de fabriek geweest, heb daar alle processen doorlopen, veel geleerd en heb er zelfs een cursus in Nederland voor gevolgd. Maar dat was voor mij nog niet genoeg; samen met de fabriek ontwikkelden we daarom nieuwe artikelen en vlechtpatronen en bedachten we combinaties met andere materialen zoals textiel’.

Van luieremmers tot opbergmanden

We zien luieremmers met prachtige deksels en talloze opbergmanden met bijzondere vlechtpatronen. Heel bijzonder vinden we de manden, tassen, luierkits, verschoonkussenhoezen van een compleet nieuw materiaal: wasbaar papier dat op een speciale manier is bewerkt en prachtig is afgewerkt, ook aan de binnenzijde. Sterk als stof en wasbaar, maar met een bijzondere, gebruikte uitstraling. Het ziet er bijzonder uit. ‘Kijk maar naar mijn tas, legt ze uit, hoe vaker je het wast, hoe mooier het wordt, hoe leuk is dat?’ lacht Thuy.