Consumentenbond traphekjes test - kopie

Uit de onlangs gehouden test door de Consumentenbond blijkt dat veel hekjes een dikke onvoldoende scoren. Van de 15 geteste traphekjes zijn er 8 zo gevaarlijk dat ze een dikke 1 hebben ontvangen. Het zijn verrassende uitkomsten omdat onder de onvoldoendes merknamen zitten van grote veiligheidsmerken, zie hieronder:

Gevaarlijke traphekjes: Consumentenbond slaat alarm

De Consumentenbond vindt de geteste traphekjes zo gevaarlijk dat ze alarm slaat. De meeste hekjes leveren gevaar op als ze met de meegeleverde plakstrips worden vastgezet. De meest veilige methode is om hekjes vast te schroeven. Maar veel ouders willen hun kozijnen niet beschadigen en daarom komen veel fabrikanten met de oplossing om ze met plakstrips te bevestigen in de trapopeningen. Maar dit blijkt niet voldoende en kan leiden tot levensbedreigende situaties. Tijdens de duurtest vielen diverse hekjes die met plakstrips waren vastgezet uit de openingen van deuren, muren, of trappen of ze verschoven. De Consumentenbond oordeelt dat traphekjes niet alleen met plakstrips moeten worden vastgezet, maar ook met schroeven en dit moet duidelijk in de gebruiksaanwijzing worden gecommuniceerd. Twee hekjes braken zelfs tijdens de duurtest toen er een gewicht van 10 kilo tegenaan botste. Ook werden er mankementen geconstateerd bij de automatische sluiting van twee traphekjes.

Deze traphekjes worden door de Consumentenbond afgeraden

BabyDan Premier klemhekje (oude model was wel goed getest)
BabyDan Perfect Close
Lindam Sure Shut Orto
Dreambaby Chelsea Autoclose
Childhome Maestro deur/traphek wit
Childhome Maestro deur/traphek hout
Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall
Safety 1st Auto Close metaal wit

Zwarte lijst voor traphekjes

De Consumentenbond is teleurgesteld over de testresultaten. Er is een zwarte lijst opgesteld met onveilige traphekjes en deze resultaten worden gedeeld met de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor meer informatie: zie site Consumentenbond

Op deze test is veel kritiek uit de markt gekomen, lees verder

Ook interessant: dit zijn de laatste Rapex Recalls