babynamen 2022

Wat zijn de populairste babynamen van 2022? Om dit te weten te komen is de SVB, de Sociale Verzekeringsbank, een goede bron. De SVB keert namelijk ieder kwartaal de kinderbijslag uit die ouders kunnen aanvragen als er een baby wordt geboren. De SVB beschikt over de grootste database met babynamen.

Wat zijn de populairste babynamen van 2022?

Bovenaan de lijst met jongensnamen staat Noah, deze naam stond ook in 2021 bovenaan de lijst. De naam Noah werd het afgelopen jaar maar liefst 871 keer gegeven. Op de tweede plaats staat Liam gevolgd door Luca en Lucas. Bij de meisjes is de naam Emma favoriet, deze stond in 2021 nog op nummer 3. Deze naam werd 677 keer gegeven bij de geboorte van een meisje. Op de tweede plaats staat Julia gevolgd door Mila en Sophie.

voornamen 2022

Inspelend op de trend van genderneutrale namen maakt de SVB dit jaar ook een lijst bekend met populaire genderneutrale namen die aan in Nederland geboren baby’s werden gegeven. Genderneutrale namen zijn namen die niet aan bepaald geslacht gebonden zijn. Bovenaan de lijst staat Sam, die aan 581 baby’s werd gegeven, gevolgd door Isa en Bo.

Internationale trend bij babynamen

Volgens Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit te Utrecht is er een internationale trend waarneembaar. De namen Noah en Emma staan immers ook in andere Europese landen bovenaan. Als de namen Luca, Lucas en Luuk als een naam worden gezien is dat een duidelijke winnaar bij de jongensnamen. En dat is ook het geval als Sara en Saar bij de meisjes als een naam worden gezien. Typische Nederlandse jongensnamen zijn Mees, Sem, Daan, Luuk en Bram. Bij de meisjesnamen is dat Yara, Saar, Noor, Tess en Milou.

Oude Nederlandse roepnamen ook een trend

Een andere trend is volgens Bloothooft het geven van oude Nederlandse roepnamen zoals Siem, Gijs en Teun. Opvallend is verder de opkomst van de Arabische naam Zayn en de naam Boaz uit het Oude Testament. Internationaal krijgen meisjes vaker de naam Luna en de Ierse naam Maeye. Favoriet bij het geven van babynamen zijn de namen met niet meer dan 5 letters en niet meer dan 3 tot 4 klanken. Je zou denken dat de successen van Max Verstappen ertoe hebben geleid dat meer pasgeboren de naam Max hebben gekregen, maar dat is niet het geval, meldt Bloothooft.

Babynamen per provincie

Per provincie zijn er flinke verschillen in babynamen. Zo werden aan baby’s in Groningen het meest de namen Daan en Julia gegeven. In Friesland staan de namen Hidde en Lieke bovenaan, in Drenthe Levi en Nora en in Overijssel Finn en Julia. De meest populaire babynaam in Flevoland is Noah en de namen Levi en Julia worden het meest aan pasgeboren baby’s gegeven in Gelderland. Bij ouders in de regio Utrecht zijn de namen Noah en Sophie favoriet en in Noord-Holland de namen Noah en Mila. Baby’s in Zuid-Holland werden het vaakst Noah en Julia genoemd en in Noord-Brabant Noah en Emma. Ouders in Limburg gaven hun baby’s vooral de namen Noah en Mila. Voor Zeeland is geen provincielijst beschikbaar omdat er geen volledige top 10 kon worden samengesteld.

Bron: SVB
Lees ook: Babynamen kiezen, hoe doe je dat?