ergonomisch babydragen - babywereld, ergobaby
We weten inmiddels allemaal dat het dragen van kinderen een positief effect heeft op de lichamelijke, intellectuele en emotionele ontwikkeling. Daarom waren we blij te horen dat er in november het eerste Draagsymposium in Ede werd georganiseerd door het Instituut voor Hechting waarvan we het ochtendprogramma volgden.

Volgens het Instituut voor Hechting willen ouders dat hun kinderen opgroeien tot verantwoordelijke, sociaal competente volwassenen. Hiervoor is eigenlijk maar een ding echt nodig is: een goede hechting tussen ouders en kinderen, zo lezen we op de site. Dit hechtingsproces kun je bevorderen door kinderen bij je te dragen in een doek of andere ergonomische drager, door ze borstvoeding te geven en met kinderen om te gaan op een manier die bekendstaat als natuurlijk ouderschap. Het Instituut biedt informatie en scholing en verzorgt de opleiding in Nederland tot draagconsulent in verschillende niveaus.

180 draagconsulentes en nog 150 op de wachtlijst

Kirsten Minnen is initiatiefnemer van het Draagsymposium, ze is een van de eerste draagconsulenten in Nederland en medeoprichter van de Vereniging van Draagdoek Consulenten. Ze is tevens eigenaar van het Instituut voor Hechting. Daar leidt Kirsten draagconsulenten op. Waarom is Kirsten met het Draagsymposium begonnen?
Kirsten: ‘Ik ben zelf sinds 2008 draagconsulent en er kwam steeds meer vraag naar draagdoekconsulentes, dus ik besloot ze zelf op te leiden in het Nederlands. De vraag naar informatie en draagdoekconsulentes bleef maar groeien. Na het starten van het ‘dragen en voeden forum in 2008′ werd het pas echt goed bekend bij het grote publiek. Ik heb het aantal merken dragers en draagdoeken enorm zien stijgen, het is bijna niet meer bij te houden. Inmiddels hebben we 180 draagconsulentes opgeleid en er staan nog 150 op de wachtlijst. Dat is natuurlijk geweldig! Daarnaast krijgen we steeds meer vragen van kraamverzorgsters en zorgverleners in de perinatale zorg, daarom wilde ik zo graag een dag organiseren waar we allemaal bij elkaar konden komen. Dat is volgens mij aardig gelukt, ik ben met zo’n 65 deelnemers voor de eerste keer, niet ontevreden.’

De samenwerking in de handel staat volgens Kirsten nog in de kinderschoenen, maar mogelijkheden zijn er zeker. Zo zijn enkele winkels al gestart met het organiseren van voorlichtingsavonden met consulentes. ‘We krijgen van veel ouders te horen dat er in de winkel nauwelijks ergonomische dragers verkrijgbaar zijn, die bestellen ze dan op internet. Dat is jammer, want winkels missen hierin duidelijk een kans.’ Een reden is volgens Kirsten moeilijk aan te geven, ‘misschien zijn de marges te klein?’ ”

Nabijheid en hersenontwikkeling

Het ochtendprogramma begint met een presentatie van Caroline Kruger. Zij studeerde Notarieel Recht, volgde de post graduele opleiding Lactatiekunde in Gent en heeft nu haar eigen adviespraktijk Nultien borstvoeding. Haar onderwerp van de lezing is: ‘Nabijheid en hersenontwikkeling’. Bij hersenontwikkeling is het belangrijk om de hersenen zoveel mogelijk te activeren en te prikkelen, ofwel: ‘use it or lose it’. We kennen de voorbeelden van kinderen in bijvoorbeeld Roemeense weeshuizen die nauwelijks prikkels hebben gehad maar al te goed. Ze gaat verder in op het belang van borstvoeding geven en haalt daarbij diverse onderzoeken aan. Een van de conclusies van dit onderzoek, meldt Kruger, was dat er meer witte stof in de hersenen te vinden is bij borstgevoede kinderen vergeleken bij niet borstgevoede kinderen, belangrijk voor het aanleggen van de verbindingen in de hersenen. Ook blijkt uit onderzoek dat de thymus of zwezerik van niet borst gevoede kinderen tweemaal zo klein is als van kinderen die wel borstvoeding krijgen. Dit orgaan bevindt zich bovenop het hart en zorgt ervoor dat het lichaam goed is beschermd tegen infecties.
Er is veel onderzoek gedaan naar het gunstige effect van oogcontact, aanraking, geur, huidcontact en praten tegen baby’s. Hoe belangrijk hechting is blijkt ook uit een Russisch onderzoek waarbij baby’s werden onderzocht die op de ouderwetse manier (inbakeren en weinig contact) en op de nieuwe manier (borstvoeding en huidcontact) werden behandeld. Het aantal baby’s dat werd achtergelaten in ziekenhuizen daalde spectaculair.

Wat is ergonomisch dragen

Anne McEwan vertelt ons daarna waar het bij het dragen op aan komt: het is een manier om je kind dichtbij je te houden. Al vanaf dag één kun je een baby dragen in  verschillende posities. Ze benoemt de verschillende draagsystemen zoals ringsling en andere draagdoeken, Mei Tai, voorgevormde dragers en nog meer opties en modellen. Welk systeem ook gekozen wordt: veiligheid staat voorop volgens McEwan en ze is dan ook blij met de sheet van Instituut voor Hechting over wat veilig dragen inhoudt:

Doek of drager moet zo aangespannen zijn dat een baby lekker dicht tegen de ouder aan zit. Te losse positie kan de ademhaling hinderen en trekt aan de schouders.

Rechtop en rug ondersteunend; als de baby rechtop, met zijn buik dicht tegen de ouder gedragen wordt, is de rug van de baby ondersteund in zijn natuurlijk positie.

Ademwegen vrij, kin van de borst. Een baby mag nooit ingezakt gedragen worden en de kin moet vrij van de borst zijn (twee vingers). Bij kleine baby’s is het inzakken zelfs gevaarlijk.

Gespreide hurkzit; dit is de houding die een baby van nature aanneemt als je deze oppakt, met de knietjes hoger dan de billen en licht gespreid.

En kind nooit los op de rug: bij het op de rug dragen van je kind mag een kind nooit los op de rug liggen maar in een draagdoek erom heen.

Nabij genoeg voor het geven aan kus; het hoofdje van een baby moet zo dichtbij zijn dat ouders het een kus op het voorhoofd kunnen geven.

McEwan vervolgt haar lezing met een uitleg over de groei van de ruggenwervel. Na de geboorte vertoont de ruggenwervel van een baby gedurende een paar weken een lichte bolling. Op het moment dat een baby zijn hoofd gaat oprichten worden de nekwervels getraind (neklordose). Als een kind vrij rechtop kan zitten en het lukt zich op te trekken, spreken we van borstkyphose. Pas rond het twaalfde jaar is de ruggengraat met de lendenlordose definitief gevormd en heeft deze de bekende S-vorm met vier krommingen.
Vanuit ergonomisch oogpunt wordt geadviseerd om de rugbolling te houden, dus de baby altijd naar de ouder toe te laten kijken. De wieghouding (foetushouding, liggend in een sling) wordt door draagconsulentes afgeraden. Zij stellen dat de kin dan te veel op de borst komt te rusten wat de ademhaling kan belemmeren. Verder letten de draagconsulenten er nadrukkelijk op of de baby in een gespreide hurkzit zit.

Workshop voorgevormde dragers

We kozen vervolgens voor Sessie B: Welke voorgevormde dragers zijn er voor pasgeboren baby’s? door Annelies Meijer. Er zijn dragers met banden, klittenband  en kliksystemen. Vervolgens passeren alle goedgekeurde dragers de revue zoals Storchenwiege, Hoppediz, Emeibaby, Ergobaby, Marsupi, Bondolino, Manduca. Iedere drager met zijn specifieke kenmerken en eigen bevestigingsmethode. We mogen ze allemaal zelf uitproberen en dat is nodig want er zijn nogal wat verschillen in uitvoering en draagmethodes! Opvallend detail: een kinderwagen gebruiken de demonstratrices niet meer, ze vervoeren hun kinderen alleen nog in een drager.

Van de redactie

We bewonderen het initiatief van de organisatie van dit congres en onderschrijven veel genoemde aspecten van het ergonomisch babydragen, maar plaatsen wel enkele kanttekeningen. Zo missen we een stuk wetenschappelijke onderbouwing, deze schijnt er niet te zijn, maar er worden wel bepaalde zaken beweerd. Het mag duidelijk zijn dat de Vereniging van Draagconsulentes geen voorstander is van bepaalde merken babydragers. Zij doen hiermee geen recht aan de fabrikanten die al jarenlang naast medisch onderzoek, samenwerken met medische specialisten. Hun babydragers zijn niet onveilig, zij zien ergonomie veel breder. Er wordt erg gehamerd op de gespreide hurkzit, maar andere ergonomische aspecten blijven helaas onbelicht. Sommige ergonomische draagsystemen hebben een zeer breed zitstuk en zijn dus niet geschikt voor hele kleine baby’s. Voor kleine baby’s is dit gedeelte te breed (in sommige gevallen wordt met een insert gewerkt) voor grotere kinderen juist te smal. Het is ons niet helemaal duidelijk hoe hiermee wordt omgegaan. Rechtop dragen geniet de voorkeur en wiegenhouding of foetushouding wordt door draagconsulentes afgeraden, maar als een baby rechtop niet vast genoeg wordt gedragen dan bestaat alsnog het risico dat een baby inzakt. Bag slings worden op de site helaas in een adem genoemd met de slings van Infantino uit Amerika, waar kindjes in zijn gestikt door te dikke gewatteerde wanden.
Bij het volgen van dit symposium kregen we een beetje het gevoel dat de verstrekte informatie de enige waarheid is. Maar we hebben hier wel te maken met een doelgroep die behoorlijk ontvankelijk is voor dergelijke informatie: aanstaande en jonge ouders. Daarom is het volgens de redactie van BabyWereld belangrijk dat deze informatie objectief wordt gegeven. Een babydrager kiezen is heel persoonlijk en moet passen bij de individuele levensstijl van iedere ouder!

Ergonomisch babydragen volgens:

Babylonia: liever een draagdoek
Babylonia verkiest een draagdoek boven een draagzak, want: ‘een draagdoek is het meest ergonomisch voor zowel ouder als kind en zit heerlijk comfortabel. In een draagdoek zit een kindje namelijk altijd in de aangeraden M-houding, hij ondervindt geen enkele rug-belasting en de heupjes kunnen zich goed ontwikkelen. De meeste draagzakken bieden deze ergonomische M-houding niet! Bij een draagdoek wordt het gewicht optimaal over het bovenlichaam en heupen verdeeld, de baby kan op buik, heup en rug worden gedragen terwijl nek en rug niet of nauwelijks worden belast. Een draagdoek kun je direct vanaf de geboorte gebruiken en is klein op te vouwen. Ook is een draagdoek veel gemakkelijker om te doen dan men denkt, hij past altijd! Er zijn geen gespen of knopen die pijn kunnen doen en het spant of knelt nergens. Er zijn ook ‘snelle omdoe-doeken’ zoals de BB-SLING, deTri-Cotti of de BB-TAI.’

BabyBjörn: ergonomie is meer dan spreidzit alleen
‘Op het internet duiken steeds vaker discussies op over de verschillende draaghoudingen van baby’s en peuters in een draagzak. Volgens kinderartsen wereldwijd is er geen enkele aanwijzing dat babydraagzakken op enigerlei wijze nadelig zouden zijn voor de heupontwikkeling. Een gezonde baby moet zijn beentjes volop kunnen bewegen. In een babydraagzak kan de baby trappelen zo veel hij maar wil. BabyBjörn ontwerpt al meer dan 40 jaar draagzakken en werkt nauw samen met gerenommeerde kinderartsen en kinesitherapeuten. Met de nieuwe draagzak BabyBjörn One geven we ouders de keuze hun kind te dragen in verschillende draagposities: voor pasgeborenen is er de traditionele draaghouding, gevolgd door de kikkerhouding, voor grotere kinderen op de rug. Een ergonomische draagzak vraagt om meer dan een aangepaste draaghouding, meldt BabyBjörn verder. ‘Het is belangrijk om het zware hoofd van een baby te ondersteunen tot de nekspieren voldoende getraind zijn om het hoofd rechtop te houden. Daarin voorziet de hoofd- en neksteun waardoor de drager vanaf de geboorte kan worden gebruikt. Ook besteden we veel aandacht aan de brede schouderbanden en de heupgordel zodat het gewicht mooi wordt verspreid.’

Mykko buikdrager
‘Ergonomie gaat verder dan alleen de kikkerhouding. De Mykko ‘2-weg’ buikdrager was de eerste met ondersteunende en comfortabele heupriem. Met zijn ‘3 clicks & go’ bieden we een drager waarin een baby comfortabel naar de ouder toekijkend of de wereld inkijkend kan worden gedragen. We hebben moeite met het begrip ‘permanente kikkerhouding’ van sommige merken. Een pasgeboren baby tot vijf maanden mag nooit in de brede beenpositie van sommige ‘3-weg’ dragers worden gedragen. Daarmee kan het bekken en heupgewricht juist worden geforceerd. Een toonaangevend merk geeft aan, dat wanneer het kind (van ongeveer 68 cm) de wereld inkijkend’ wordt gedragen, dit enkel in de smalle beenpositie mag gebeuren. Sommige merken spelen hierop in met een insert of ritssluitingen, andere labels bieden daarvoor geen oplossing. Daarom houden wij vast aan onze uitvoering van 2-weg buikdrager, waarbij kinderen van nul tot vijf maanden en 5 maanden tot 14/17 maanden, respectievelijk ‘naar de ouder toekijkend’ en ‘de wereld in kijkend’ kunnen worden gedragen.

Lodger en de Shelter 2.0 Free
‘Er zijn met andere merken in o.a. Amerika ongelukken gebeurd met slings waarin baby’s in de foetushouding werden gedragen. Baby’s zijn weggezakt en konden mede door de dikke wattering niet voldoende ademen. Naar aanleiding hiervan heeft de Europese wetgeving de norm op babydragers aangescherpt: FprCEN/TR 16512. De Shelter Free voldoet aan deze eisen. Het heeft een unieke en verstelbare capuchon voor comfort en behoud van lichaamswarmte. Door het aantrekken van de koorden krijg je een goede pasvorm en voorkom je wegzakken. De verstelbare buikband voorkomt dat de baby naar beneden zakt. De pasvorm en lighouding kunnen worden aangepast met koorden aan de achterzijde. Ook de hoogte kan worden aangepast met de extra gesp aan de draagband. In de Shelter 2.0 Free dragen ouders hun baby op een natuurlijke manier, alsof ze hun kind in de armen houden.’

Erbobaby
‘Zoals de naam al zegt, is voor Ergobaby het ergonomische aspect uiterst prioritair. Het design van al onze draagzakken en –doeken is zo ontwikkeld dat baby’s steeds in de voor hen natuurlijke houding, namelijk de ergonomische kikkerhouding geplaatst worden. Ook het comfort van de ouder wordt vooropgesteld, Ergobaby spaart met zijn designs van de draagzakken en -doeken steeds de rug en schouders van de drager. Optimaal comfort voor de drager en een natuurlijke houding voor de baby is waar Ergobaby bekend voor staat.’

Stokke over MyCarrier
‘De Stokke MyCarrier is een unieke 3-in-1 babydraagzak die het mogelijk maakt je baby tijdens het reizen dichtbij te houden. Ontwikkeld om in de veranderende behoeften van een baby te voorzien, heeft Stokke MyCarrier een innovatieve verstelbare zitpositie die de rug, billen en bovenbenen ondersteunt door de brede zit die wij ‘Happy Hips’ noemen. Zo is iedere baby verzekerd van een comfortabele en ergonomische ondersteuning.’

Wetenschappelijke informatie voor het goed dragen van kinderen

Na de geboorte duurt het een aantal maanden voordat de gewrichten van een kind zich natuurlijk kunnen strekken. Deze periode kan zelfs langer duren bij kinderen die in een stuitligging geboren zijn. De eerste paar maanden is het heupgewricht nog erg los (veel kraakbeen). Als de heup te snel in een uitgestrekte stand wordt geduwd ontstaat het gevaar van heupdysplasie of heupdislocatie van het heupgewricht. Dit proces is niet pijnlijk en kan dus onopgemerkt blijven. Het risico op heupdysplasie of dislocatie is het grootst in de eerst paar maanden. Rond de zes maanden zijn de meeste kinderen in volume verdubbeld, de heupen zijn verder ontwikkeld en is het bindweefsel sterker waardoor ze minder vatbaar zijn voor heupdysplasie.
De meest ongezonde houding voor de heupen tijdens de zuigelingfase is wanneer de benen in extensie (gestrekt) zijn, de knieën recht en de benen bij elkaar. Dit is het tegenovergestelde van de foetushouding. De gezondste positie voor de heup is een natuurlijke spreiding naar de zijkant, met dijen ondersteund, en de heup en knieën gebogen. Deze positie wordt ook wel de jockey positie of kikkerhouding genoemd. Een vrije beweging van de heup zonder deze samen te drukken bevordert de natuurlijke ontwikkeling.
Sommige producten kunnen een gezonde heupontwikkeling verstoren. Denk aan draagzakken, slings, wraps, autostoelen, rockers, jumpers, wipstoelen en allerlei andere stoeltjes. Deze producten kunnen onbedoeld de heupen in een ongezonde positie dwingen, vooral bij gebruik voor langere tijd wat als een potentieel risico voor abnormale heupontwikkeling moet worden beschouwd. Het is ook belangrijk om de grootte van de baby en het draagsysteem of product op elkaar af te stemmen.
Bron: International Hip Dysplasia Institute