eu product safety award

Gisteren maakte de Europese Commissie voor het tweede jaar de winnaars bekend van de EU prijs voor productveiligheid 2021. Elf bedrijven uit acht landen kwamen hiervoor in aanmerking.

Waarom een prijs voor productveiligheid

De prijs is in het leven geroepen om kwetsbare consumentengroepen te beschermen en het gebruik van nieuwe technologieën om de veiligheid van consumenten te vergroten te stimuleren. De prijzen betekenen een brede erkenning en een inspiratie voor andere bedrijven om consumenten beter te beschermen. Tevens wil de Europese Commissie consumenten bewuster maken van het recht op veilige producten. Gastheer Didier Reynders, commissaris voor Justitie, meldde het volgende tijdens de prijsuitreiking: ‘De winnaars van de EU-prijs voor productveiligheid leggen de lat hoog voor innovaties die producten veiliger maken. Ik hoop dat hun inspanningen om Europese consumenten te beschermen andere bedrijven zullen inspireren. De prijs is een bewijs van de vaardigheid, vindingrijkheid en visie van de mensen die in deze organisaties werken.’

Winnaars van de EU-prijzen voor productveiligheid

BESCHERMING VAN KWETSBARE CONSUMENTENGROEPEN

Kmo’s

 • GOUD: SAFE.T.FIRST POOL SAFETY LTD (Cyprus), voor het bevorderen van de veiligheid van zwembaden met een serie betaalbare, veilige en gemakkelijk te gebruiken omheiningen.
 • ZILVER: ONANOFF EUROPE BV (Nederland), voor het beschermen van jonge oortjes met innovatieve veiligheidsfuncties voor koptelefoons en voorlichting over veilige luistergewoonten.
 • BRONS: BESAFE (Noorwegen), omdat zij autozitjes nog veiliger hebben gemaakt met een slimme en eenvoudige sluiting voor gordels.

Grote bedrijven

 • GOUD: IKEA OF SWEDEN AB (Zweden), voor hun speciale assortiment betaalbare huishoudproducten voor de veiligheid van kwetsbare consumenten.
 • ZILVER: MAXI-COSI – DOREL JUVENILE (Nederland), omdat zij de veiligheid van autostoeltjes voor baby’s hebben gecombineerd met het gemak van draagstoeltjes.
 • BRONS: TAMPAX – PROCTER & GAMBLE (Frankrijk), voor hun productinnovatie en voorlichtingscampagnes over het veilig gebruik van tampons door jonger tieners.

VEILIGHEID COMBINEREN MET NIEUWE TECHNOLOGIEËN

Kmo’s

 • GOUD: TERRAINQ SOLUTIONS (Duitsland), voor het verbeteren van de productveiligheid op online marktplaatsen met behulp van een systeem dat automatisch de technische documentatie controleert.
 • ZILVER: SPREAD & COLE (Frankrijk), voor hun samenwerkingsplatform om gevaarlijke producten sneller en efficiënter te kunnen verwijderen
 • BRONS: LUDO PLAYGROUNDS (Griekenland), omdat zij speeltuinen veiliger hebben gemaakt met behulp van slimme technologie om veiligheidsproblemen te detecteren.

Grote bedrijven

 • GOUD: TO.TEM (Italië), voor hun promotie van veilige en groene mobiliteit door technologie voor botsingswaarschuwingen in eScooters in te bouwen.
 • ZILVER: POSITEC (Duitsland), omdat zij met behulp van slimme en baanbrekende technologie automatische grasmaaiers veiliger voor kinderen en dieren hebben gemaakt.

Procedure toekenning prijzen

Uit 15 verschillende Europese landen werden inzendingen ingediend. Na een toelatingsonderzoek koos een jury van beleids- en veiligheidsdeskundigen de finalisten voor elke categorie. Alle finalisten werden vervolgens getoetst aan internationaal erkende criteria voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De winnaars werden gekozen op basis van vier factoren: innovatie, impact, inspiratiepotentieel en productveiligheidsprocessen van het bedrijf.