future in feeding - elvie - babywereld

Wat brengt de toekomst ons als we het hebben over voeden van baby’s en kinderen? De ontwikkelingen gaan hard, dus laten we ons licht schijnen op producten die marktrijp zijn of in conceptfase zitten. Een ding is zeker: niets kan de borstvoedende moeder vervangen, maar er komen steeds meer producten op de markt die deze manier van voeden erg dicht benaderen.

Uit alle innovaties die we langs zien komen signaleren we een aantal belangrijke trends. Ten eerste: steeds meer kolven en flessystemen zijn erop gericht om moeders zo lang mogelijk en zo comfortabel mogelijk te helpen borstvoeding te geven. Ten tweede: moeders staan onder tijdsdruk, dus worden daarvoor slimme producten ontworpen. Ten derde: er wordt steeds meer techniek in producten verwerkt die gekoppeld kunnen worden met apps op smartphones en tablets. Ten vierde: er wordt bij productontwikkeling steeds meer rekening gehouden met duurzaamheid qua materiaalgebruik en recycling. Laten we eens een paar innovaties uitlichten.

Borrn siliconen babyfles

Studio Blond in London ontwierp een fles met een siliconen binnenzijde: Borrn. Daarmee claimen ze de meest hygiënische fles op de markt te zijn. Volgens de ontwerpers komt de inhoud van de fles nooit in contact met plastic, alleen met hoogwaardige BPA vrije siliconen. De Borrn fles heeft een dubbele wand waarbij de plastic structuur van de fles binnenin de siliconen wand zit. Daardoor zijn de wanden van de fles wel dikker dan normaal, maar het maakt de fles ook stevig en het materiaal kan goed tegen hitte zodat steriliseren geen probleem is. Duurzaam is de fles ook, omdat er nauwelijks plastic in is verwerkt. De fles kan door zijn ovale vorm goed worden vastgepakt en rolt niet weg. De fles groeit met het kindje mee en kan worden doorgegeven aan andere kinderen. En als men de fles wil weggooien, dan roept Borrn op om die aan hen op te sturen waarna deze wordt gerecycled.
Blond vond ook dat veel flessen er veel te stereotype uitzagen: roze designs voor meisjes en blauwe frutsels voor jongens. Terwijl het de ouders zijn die de fles geven. Om dit te doorbreken werd bewust gekozen voor gender neutrale kleuren.

Een babyfles als een moederborst

De Borrn fles doet denken aan de mimijumi fles die een paar jaar eerder werd gelanceerd. De fles is zo ontworpen dat het uiterlijk, zachte materiaal en de kleur, lijkt op een borst van een moeder. Maar er is inmiddels meer. Voor de nieuwe Zerø.Zerø anti-koliekflesjes van Suavinex is goed gekeken naar de anatomie van de vrouwenborst. De speen zit uit het midden en de natuurlijke vorm en lengte van de tepel wordt zo goed mogelijk nagebootst (zie verder in dit nummer).

Zelfdenkend flesje Bebo

Bebo is uitgerust met sensoren die bijhouden hoeveel een kindje gedronken heeft. Deze informatie wordt naar de smartphone van de ouders gestuurd. Het is ook een zelfreinigend flesje. Het idee is afkomstig van een groep studenten voor het Innovation In A Week Project van het Ministerie van Nieuwe Dingen uit Eindhoven. De Bebo fles werkt op een batterij zodat de melk overal en op elke gewenste tijd kan worden verwarmd en gegeven. De oprichters van Bebo Company hoopten het flesje op de markt te kunnen brengen, maar het bleef bij een prototype.

borrn babybottle - babywereld

Borrn babyfles

suavinex-zero zero - babywereld

Suavinex Zero.Zero

zelfdenkend flesje BEBO - babywereld

Bebo zelfdenkend flesje

Pump2baby LacTeck

Waarom moeten moeders eerst kolven en daarna het flesje geven? Daarom bedacht een moeder Pump2baby: een kolf waarbij de melk direct via een slangetje en een speen aan de baby kan worden gegeven. Het voordeel is dat kolven en voeden tegelijk kunnen plaatsvinden. Tijdwinst dus. Als kinderen hongerig zijn kan direct met voeden worden begonnen. Voedingsstoffen gaan niet verloren. Het scheelt ook flessen en spenen afwassen. Naast tijdwinst is het voor moeders een uitkomst als een baby om wat voor reden dan ook, niet uit de borst wil of kan drinken. (Moedermelknetwerk).

Handsfree kolven

We kennen de Difrax kolf waarbij moeders handsfree kunnen kolven, maar het Amerikaanse label Willow gaat nog een stapje verder. Willow (zie foto) deed onderzoek en kwam erachter dat 89% van de vrouwen graag handsfree wil kolven en dat 67% van de vrouwen er liever geen kledingstukken voor uitdoet. Chief Technology Officer, John Chang, liet zich inspireren door zijn eigen vrouw. Hij ontwikkelde twee ovaal gevormde schelpen met techniek die vrouwen onder hun beha kunnen stoppen. De Willow kolft rustig en geruisloos en verzamelt de moedermelk in donut gevormde plastic zakjes die in de schelpen verborgen zitten. Via een app en Bluetooth kan worden bijgehouden hoeveel melk er is gekolfd en wanneer.

Elvie kolf

De vorig jaar op Kind + Jugend geïntroduceerde Elvie (zie foto helemaal bovenin) werkt volgens hetzelfde principe. De Engelse Elvie is een intelligente draagbare borstkolf met schelpen die speciaal zijn ontworpen om in een voedingsbeha te dragen. Elvie is licht van gewicht, werkt bijna geruisloos en heeft geen slangetjes of snoeren. Het is een kwestie van de siliconen delen goed op de borst zetten waarna de schelpen erop kunnen worden geklikt. Dan gaat Elvie ook over in een andere stand. Is het zakje vol, dan stopt het kolven automatisch. Elvie bestaat uit vijf delen die gemakkelijk kunnen worden gereinigd. Via een app is te zien hoeveel er is gekolfd en wanneer.

handsfree kolven willow - babywereld

Kanttekeningen

De voordelen van de handsfree kolven zijn duidelijk: geen slangetjes en snoeren, moeders hoeven niet halfbloot te zitten voeden en kunnen overal contactloos kolven: in de trein, in de auto, op vakantie, op het werk en tijdens vergaderingen. Belangrijk bij dit soort systemen is wel dat het schild op de juiste manier en in een juiste hoek op de borst/tepelhof wordt gezet, anders kunnen blessures ontstaan. Dat vraagt dus om oefening en deze manier van kolven zal niet iedere moeder aanstaan. Omdat er toch wat gebruikersproblemen waren heeft Willow inmiddels een 2.0 versie gelanceerd met transparante delen, zodat moeders kunnen zien waar ze de schelpen moeten plaatsen en de melk kunnen zien vloeien.

Comfortabel kolven

In het kader van comfortabel kolven ondernemen meer merken een paar grote stappen. Zoals Medela, die komt na uitvoerig onderzoek nu met een PersonalFit Flex technologie. Hun nieuwe kolven Swing Flex en Swing Maxi Flex zijn uitgerust met ovaal gevormde schilden die wijder openstaan dan de standaard schilden. Het resultaat: meer melkproductie, betere leging van de borsten en meer comfort (zie verder in dit nummer).

Complete systemen

Om moeders langer te helpen kolven en om te voorkomen dat kostbare moedermelk verloren gaat, zijn er complete systemen op de markt waarbij direct in een voedingszakje kan worden gekolfd. Het zakje kan daarna worden bewaard. Is het tijd om de fles te geven, dan wordt dit zakje in een fleshouder geplaatst zonder overgieten. Voorbeelden: Suavinex Zerø.Zerø en de Babymoov Twist.

babymoov twist voedingssysteem - babywereld

Babymoov Twist

medela swing flex - babywereld

Medela Swing Flex

suavinex zero zero voedingssysteem - babywereld

Suavinex Zero.Zero

Heer (borst)voedingsbankje

Hoewel borstvoeding geven in het openbaar steeds meer geaccepteerd is, vinden veel moeders een beetje privacy wel prettig. Moeders hebben vaak negatieve ervaringen als het gaat om in het openbaar borstvoeding geven. De meeste openbare ruimtes zijn namelijk helemaal niet ingesteld op moeders met kleine kinderen, en als er al ruimtes zijn, zijn deze onfris, oncomfortabel en niet uitnodigend om er te voeden. Ontwerpbureau 52hours in Praag bedacht hier een oplossing voor: het Heer voedingsbankje. Het roze bankje biedt comfort en privacy als moeders hun kindje willen voeden. De bank heeft een lange vorm met aan het einde een grote zitting met afgeronde delen. Deze delen vouwen als het ware als twee vleugels om het bovendeel van de moeder heen, zonder moeder en kind te isoleren van de buitenwereld. De zitting is draaibaar zodat moeders zelf kunnen bepalen in welke richting ze willen zitten. Ook kan de baby hierin heen en weer worden gewiegd. Op de rest van de bank is plaats genoeg voor anderen. Het bankje kreeg de naam ‘Heer’, als antwoord op de vraag ‘Waar kan ik borstvoeden?’ ‘Here’ was het antwoord en werd verbasterd tot ‘Heer’, maar doelt ook op ‘Her space’. Foto: dezeen.com

heer borstvoedingsbankje

Borstvoeding voor vaders

Voor wie het nog niet wist: vaders zijn in staat om borstvoeding te geven. Productontwerper Marie-Claire Springham bedacht als afstudeerproject een hormoonkit waarmee dit werkelijkheid wordt. De kit bevat een borstkolf, een compressievest en hormonen die de melkproducten moeten stimuleren. Door vaders de mogelijkheid te geven ook te voeden, wil ze de druk van de voedende moeders verlichten. Dit zorgt ook voor een betere band tussen vader en kind. Als vaders deze wens hebben, dan dienen ze wel een prenatale cursus te volgen en medicatie te slikken. Aanstaande papa’s ontvangen namelijk negen maanden lang progestageen, dat is een stof die ook in de minipil zit en geschikt is voor vrouwen die borstvoeding willen geven. Progestageen wordt ook als anticonceptiemiddel gebruikt. Door deze hormonen krijgen mannen borstvorming, zes weken voor de geboorte krijgt de vader ook nog eens domperidone toegediend. Deze medicatie was oorspronkelijk bedoeld voor verbetering van het darmstelsel maar heeft melkproductie als bijwerking. Het is een stof die moeders soms krijgen toegediend als ze te weinig melk produceren.

Duurzame flessen

Glazen flessen zijn een duurzaam alternatief voor plastic BPA vrije flessen. Er zijn al flessen met een cover van maïszetmeel (Herobility) voor een goede grip. Andere alternatieven zijn flessen van roestvrijstaal (Pura, Klean Kanteen).

Babyhapjes geven nieuwe stijl

Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker bij baby- en kinderserviezen. Bijna alle merken hebben wel een biologisch afbreekbaar serviesje in het assortiment. Sommige bordjes en bekers kunnen niet in de magnetron of vaatwasser, omdat deze behandeld zijn met een stof die het materiaal iets minder milieuvriendelijk maakt. Om een zelfgemaakt fruit- of pureehapje te geven zijn er diverse herbruikbare knijpzakjes (onder andere van Twistshake, Squiz, Nom Nom, Babymoov). En om kinderen voor het eerst kennis te laten maken met vast voedsel zijn er verschillende feeders op de markt. Na het vullen met een stukje appel of wortel kunnen kinderen veilig kauwen. Opvallend is verder de opkomst van steeds meer siliconen bordjes en bekers. EZPZ was de eerste met een geïntegreerd bordje en placemat, maar er zijn inmiddels diverse andere merken met siliconen serviezen.