hema overname
Eerdere verkooppogingen door Lion Capital zijn mislukt maar nu gaat ondernemer en miljardair Marcel Boekhoorn met zijn investeerdersgroep Ramphastos de HEMA overnemen van Lion Capital. Zelfs de franchisenemers zijn accoord gegaan, die eerder nog ruzie hadden met de directie van de HEMA. De ingezette koers om meer online te verkopen en meer vestigingen in het buitenland te openen, blijft gehandhaafd, ook topman Tjeerd Jegen behoudt zijn functie. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met de Vereniging van Aangesloten Bedrijven (de franchisenemers)  over onder andere e-commerce. Partijen zijn zich ervan bewust dat samenwerken de enige manier is om vooruit te komen. Daarom zijn lopende rechtzaken en de opzegging van franchisecontracten ingetrokken.

Ramphastos investeerdersgroep

Boekhoorn is eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, bracht twee panda’s naar Nederland en heeft belangen in diverse bedrijven waaronder Delivery Hero, Innovations4Flooring, High Tech Campus, Mazarine Engergy, Voice Trust en Antenna Company. Boekhoorn wil van het iconische merk HEMA in Nederland en daarbuiten een wereldmerk maken.

HEMA in Nederlandse handen

Volgens de berichten neemt Boekhoorn alleen de schulden van de HEMA over, een bedrag van ongeveer 750 miljoen euro. Volgens diverse bronnen is de HEMA nu noodlijdend en kan het een voordeel zijn dat de HEMA in Nederlandse handen komt.