U bevindt zich hier:--Gemeente start met proef wasbare luiers

Gemeente start met proef wasbare luiers

Door |2017-06-28T12:02:24+00:003 februari, 2015|Categorieën: Product actueel|Tags: |

De kosten voor afvalverwerking worden steeds hoger. Wegwerpluiers zijn niet milieuvriendelijk: de gemeente Hengelo start een proef en bespaart jaarlijks 500 kg afval per kind dat overstapt op wasbare luiers.

Hengelo start met proef wasbare luiers

In januari is de gemeente Hengelo gestart met een proef voor wasbare luiers. De reden is dat deze gemeente is gestopt met het gescheiden inzamelen van luierafval. Dit project leverde te weinig milieuwinst op en kostte teveel geld. Daarnaast werd per 1 juli 2014 het Diftarsysteem ingevoerd: iedere inwoner betaalt voor zijn eigen afval. Zo kost de lediging van de container per keer € 9,95 en een vuilniszak € 1,00. Nu is de gemeente op zoek naar een alternatief voor het luierafval. Wegwerpluiers maken namelijk een substantieel deel uit van het restafval, zo’n 500 kg per jaar per kind. Aantrekkelijk dus voor de gemeente om te kijken naar een goed alternatief.
De proef werd in januari gestart bij 54 gezinnen met kinderen die in de luiers zitten. Deze groep ouders zal over een periode van 100 dagen wasbare luiers testen. De luiers worden door de gemeente beschikbaar gesteld en het is een brede proef waarbij meerdere typen wasbare luiers worden getest. Naast begeleiding van Kaatje Katoen en evaluatiegesprekken kunnen ouders ervaringen en tips uitwisselen via Facebook.

Dit is een ingekort bericht uit het februari nummer van Baby-Wereld.