De kosten voor afvalverwerking worden steeds hoger. Wegwerpluiers zijn niet milieuvriendelijk: de gemeente Hengelo start een proef en bespaart jaarlijks 500 kg afval per kind dat overstapt op wasbare luiers.

Hengelo start met proef wasbare luiers

In januari is de gemeente Hengelo gestart met een proef voor wasbare luiers. De reden is dat deze gemeente is gestopt met het gescheiden inzamelen van luierafval. Dit project leverde te weinig milieuwinst op en kostte teveel geld. Daarnaast werd per 1 juli 2014 het Diftarsysteem ingevoerd: iedere inwoner betaalt voor zijn eigen afval. Zo kost de lediging van de container per keer € 9,95 en een vuilniszak € 1,00. Nu is de gemeente op zoek naar een alternatief voor het luierafval. Wegwerpluiers maken namelijk een substantieel deel uit van het restafval, zo’n 500 kg per jaar per kind. Aantrekkelijk dus voor de gemeente om te kijken naar een goed alternatief.
De proef werd in januari gestart bij 54 gezinnen met kinderen die in de luiers zitten. Deze groep ouders zal over een periode van 100 dagen wasbare luiers testen. De luiers worden door de gemeente beschikbaar gesteld en het is een brede proef waarbij meerdere typen wasbare luiers worden getest. Naast begeleiding van Kaatje Katoen en evaluatiegesprekken kunnen ouders ervaringen en tips uitwisselen via Facebook.

Feiten over luiergebruik:

TNO rekende uit dat een kind gemiddeld 1.500 kilo aan luiers gebruikt voordat het zindelijk is. Baby’s met wegwerpluiers voelen steeds minder nattigheid en dat maakt ze minder snel zindelijk. Zo’n zeven tot 14 maanden later dan kinderen met wasbare luiers. Daarbij zijn baby’s met wegwerpluiers grote milieuvervuilers.

Voordelen wasbare luier boven wegwerp luiers

Niemand hoeft bij wasbare luiers meer te denken aan vieze vierkante luierdoeken in wastobbes, ouderwetse veiligheidsspelden, plastic broekjes en lekkende randjes. De nieuwe hedendaagse systemen zijn handig, doordacht en zien er hip en eigentijds uit. Ze zijn verkrijgbaar in zachte fleece, badstof of kunstvezel. De ontlasting wordt opgevangen in speciale inlegdoekjes die je zo door de wc spoelt. Voor de Baby Innovation Award werd de Binky luier van TotsBots genomineerd: een makkelijke luier voor overdag. Ook zijn er speciale luiers voor de nacht verkrijgbaar.

Hoe milieuvriendelijk is de wasbare luier eigenlijk?

Milieu Centraal vergeleek de wasbare luier en wegwerpluier op watergebruik, lucht- en watervervuiling, broeikasgasseneffecten en landgebruik. Beiden kosten flink wat water om te maken. Katoen, ook biologische, heeft veel water nodig om te groeien, maar dat gaat ook op voor het maken van papier uit hout en het maken van kunststof uit aardolie. Wasbare luiers kosten natuurlijk nog waswater. Om katoenen luiers te maken worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij de gevolgen voor het milieu is hierin ook niet echt een verschil te zien tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Een uitzondering zijn luiers van biologisch katoen met EKO keurmerk, daar komen geen chemische stoffen en kunstmest aan te pas.
Het grote verschil zit ‘m in de broeikasgassen. Het gebruik van wegwerpluiers kost meer energie dan wasbare luiers. Het maken van een wegwerpluier kost anderhalf keer meer energie dan het steeds opnieuw in de wasmachine stoppen van een wasbare luier. Zonder gebruik van de droger scheelt dat zelfs 2,5 keer. De milieubelasting van wasbare luiers zijn zelf te beïnvloeden, wassen op 40 graden in plaats van 60 bespaart energie. Ook de droogwijze, wel of niet in de droogtrommel, scheelt veel energie. Maken meer kinderen in een gezin gebruik van wasbare luiers, dan groeit de milieuwinst door. Voor het maken van wegwerpluiers is veel meer land nodig dan voor de teelt van grondstoffen van wasbare luiers. Het verschil is zeven keer zo groot.

Beter inzicht in het plasgedrag van het kind

Door de proef in Hengelo krijgen ouders een beter inzicht in het plasgedrag van hun kind. Enkele ouders hebben binnen één maand al bereikt dat hun kind van ongeveer 1,5 jaar overdag vrijwel zindelijk is. ‘Mijn kind wilde niet plassen in een wasbare luiers, op aanraden van Kaatje Katoen hebben we een potje aangeschaft en dat gaat nu heel goed, we gebruiken nu alleen nog ’s nachts een wasbare luier.’