huilbaby

Veel ouders passen dit van nature al toe, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen. Het onderzoek door Japanse en Italiaanse wetenschappers toont aan dat 80 procent van de baby’s daarna gaat slapen.

Zuigelingen willen heen en weer gewiegd worden

Dit staat haaks op het advies dat gegeven wordt door sommige consultatiebureau’s dat baby’s zelfstandig in slaap moeten vallen, ook als ze huilen, aldus orthopedagoge en senior onderzoeker bij het Amsterdam UMC, Eline Möller. Dit zijn volgens haar achterhaalde adviezen. Zuigelingen zijn gewend om heen en weer gewiegd te worden in de buik van de moeder en om hun moeder te horen en voelen. Het alleen liggen in een wiegje kan dan wel eens te veel van het goede zijn. Volgens Möller kun je baby’s het eerste halfjaar niet verwennen.

Meer over het onderzoek

Voor dit onderzoek gepubliceerd in Current Biology werden 21 zuigelingen onderzocht variërend van 2 weken tot 7 maanden oud. Het onderzoek toont aan dat baby’s rustiger worden als hun moeder 5 minuten lang met ze rondliep in de armen of met de baby in de kinderwagen. Ook zakte de hartslag van het kind. Het grootste effect had dit op kindjes die eerst huilden. Als moeders daarna ook nog eens 5 tot 8 minuten op een stoel gingen zitten met hun kindje in de armen, ontspanden de baby’s nog meer. De hartslag ging nog verder omlaag en de baby’s raakten dieper in slaap. Als de kindjes daarna in hun bedje werden gelegd begon slechts eenvijfde van deze baby’s opnieuw met huilen. Een kleiner experiment toont aan dat als vaders de baby dragen, de effecten vergelijkbaar zijn.

Möller weet uit eigen onderzoek dat een schommelend wiegje ook een kalmerend effect heeft op huilbaby’s. Een wiegend bedje maakt baby’s rustiger, in combinatie met inbakeren en het laten horen van ruis, laat ze weten.

Bron: Current Biology, Volkskrant
Meer lezen over huilbaby’s op BabyWiki