Ikea gaat 46 miljoen dollar uitkeren aan een familie nadat hun tweejarige peuter Jozef door de val van ladenkast Malm was overleden. Het ongeluk gebeurde in Californië, USA in 2017. Het is de hoogste schikking die ooit is getroffen na het overlijden van een kind.

Omvallende ladenkasten kunnen leiden tot dodelijk letsel

De ladenkasten van Ikea hebben geleid tot de dood van tenminste negen kinderen en meerdere letsels, meldt USA Today. De meeste ongelukken gebeuren als een kind zich optrekt aan een van de laden van de kast, waardoor de kast voorover kan vallen. In 2016 werden door Ikea 17,3 miljoen ladenkasten teruggeroepen waaronder de ladenkast Malm die op de bewuste peuter is gevallen. Maar de ouders van de peuter wisten niets van de recall. Advocaten stellen dat IKEA al langer wist dat de kast gemakkelijk voorover kon vallen als deze niet aan de muur is bevestigd en dus onveilig was. Hier had volgens de advocaten veel meer ruchtbaarheid aan moeten worden gegeven. Een advocaat stelt: ‘Op het moment dat een fabrikant toegeeft dat een product gevaarlijk kan zijn en niet in kinderkamers thuis hoort, moeten zij er alles aan doen om consumenten en kopers daarover te informeren.’

Verweer IKEA

Het verweer van IKEA was dat ze de recall via een nationale tv campagne, directe emails, in de winkels en online hebben gepromoot. Uiteindelijk heeft IKEA schuld bekend en aangegeven er alles aan te doen om het veiligheidsprobleem te verbeteren. Een jaar eerder, in 2016 betaalde IKEA vijftig miljoen dollar aan drie gedupeerde families waarvan hun kleine kinderen door voorover vallende kasten zijn omgekomen.

Bron: USA Today

ikea malm ladenkast