Wat zijn de laatste ontwikkelingen bij kinderwagens? Waar houden ontwerpers rekening mee als ze op de tekentafel een nieuw model kinderwagen gaan ontwerpen? En welke rol speelt de Nederlandse kinderwagen op de Europese markt?

Qua trend kunnen wij als redactie van het vakblad aan de hand van nieuwe Europese productintroducties in Keulen al snel een parallel maken met de auto-industrie; kleine en compacte stadswagens die naar wens door ouders kunnen worden ‘geupgraded’ met een reiswieg, wandelwageninzet en autostoeltje. Daarnaast kinderwagens die lijken op SUV’s; met een stevig buizenstelsel, stoere en goed verende banden en royale reiswiegen. En er is nog een derde trend waarneembaar: de sportieve driewielers zijn terug, maar nu stabieler, luxer en mooier dan ooit!

We vroegen ons af: in hoeverre zijn we nog ‘leading’ met onze Dutch design kinderwagenmerken? We beschikken nog steeds over een aantal sterke merken die het wereldwijd goed doen. Maar hoe onderscheidend zijn deze nog? Beginnen sommige modellen kinderwagens niet steeds meer op elkaar te lijken? Komt dat omdat bijna alle kinderwagens in China worden gemaakt? Omdat er direct voor een Europese of wereldmarkt wordt ontworpen en het daardoor een ‘gemene deler’ wordt? ‘Nederlandse merken zijn momenteel commercieel en weinig onderscheidend meer, we zien hooguit een nieuwe bekleding’, kregen we onlangs van een retailer te horen. Hierover nadenkend vroegen wij ons af: wanneer zagen we voor het laatst daadwerkelijk een revolutionair nieuw ontwerp?
Hoe het ook zij, er wordt tegenwoordig wel goed nagedacht over ergonomische aspecten, denk aan de zit- en ligstand, hoogtes, bedieningsgemak etc. Nieuw is de aandacht voor duurzaam produceren en het gebruik van hightech-materialen voor de bekleding zoals Mesh en gerecyclede PET flessen.

Welke ontwikkelingen zien fabrikanten?

Gitte Robeyns van Mutsy’s designafdeling: ‘Er is meer aandacht voor het gebruik van veilige materialen omdat de normeringen strenger worden. Technisch speelt het gewicht en de compactheid van de kinderwagen een steeds grotere rol. Misschien omdat jonge mensen toch vaker kiezen voor milieubewuste en kleinere auto’s, openbaar vervoer etc.’
Volgens Saskia Meersschaert van Thule worden jonge ouders steeds actiever. ‘Ze willen naast wandelen ook de buggy of kinderwagen makkelijk kunnen meenemen om te fietsen en/of te hiken. Belangrijk daarom is het aanbod van een multifunctioneel gebruik met talrijke opties zoals de Thule Chariot kinderwagen doet. Ook het gemakkelijk opvouwen en meenemen van de buggy of kinderwagen in de auto, de wendbaarheid en het gewicht spelen hierbij een rol. Daarnaast is een stijlvol design voor de hedendaagse trendy ouder ook van groot belang.’

Dit is een deel van het artikel. Het hele bericht is te lezen in het vakblad september 2015.