Laatst waren mijn eega en ik na een aantal jaren weer terug in Maastricht. We hadden gehoopt op een weekeindje weg in een leuk hotel, lekker uit eten, beetje shoppen en een dagje ontspannen. Maar dit weekeinde was toch anders dan we verwacht hadden. Het uitstapje overtrof namelijk onze verwachtingen.

Het begon al in ons hotel, daar werden we ontvangen met een heerlijk stuk vlaai, koffie en thee, gratis. Eenmaal geïnstalleerd liepen we het centrum in om wat te winkelen. En wil je mooie winkels zien op het gebied van mode, interieur, sieraden, schoenen en kunst, dan kun je in Maastricht je hart ophalen. Hoe fijn is het om naast al die bekende winkelketens die je in elk centrum wel tegenkomt, nog winkels te treffen die uniek zijn en wat toevoegen. In iedere winkel waar we kwamen werden we te woord gestaan door vriendelijk personeel. Bij de Bijenkorf werd iedere bezoeker bij de deur welkom geheten door een medewerker die als een knipmes boog en bij de kassa was er tijd voor een vriendelijk praatje. Mijn echtgenoot heeft een hekel aan winkelen, maar ik heb hem niet één moment horen mopperen.

Carola SiksmaIn de horeca idem dito. We hebben zo’n beetje alle pleinen in het centrum bezocht voor een drankje en daar was de bediening net zo goed. In het restaurant namen we ’s avonds een driegangenmenu voor weinig maar wat kregen we veel voor ons geld. Goede wijnen, mooie gerechten en royale porties.

Klantvriendelijkheid

Ik was verbaasd en onder de indruk. Ik voelde me klant en het voelde goed! Wat was er aan de hand? Het leek erop alsof ik vergeten was wat het is om echt als een klant geholpen te worden. Wat zegt dat over winkelen in Nederland? Komt het omdat hier een Hoge Hotelschool gevestigd is, omdat Maastricht dichter bij onze zuiderburen ligt waar meestal iets meer tijd genomen wordt voor de klant of omdat retailers er bij hun personeel inhameren dat klantvriendelijkheid het aller-, allerbelangrijkste is? Het zal waarschijnlijk wel een combinatie zijn van alles, maar het gaf wel te denken.

Shopology

In het verlengde hiervan interviewde ik Chantal Riedeman van Shopology. Zij weet als geen ander hoe je klanten kunt verleiden en bedienen en legt de vinger op de zere plek bij retailers die dat dus niet goed voor elkaar hebben. ‘Winkelen is een hormonaal gegeven en als er één branche is waar de doelgroep door hormonen gedreven wordt en gemakkelijk te verleiden is dan zijn het zwangere vrouwen wel’, aldus Chantal. Maar in de winkels vindt ze dat helaas te weinig terug. Er is dus nog heel wat winst te behalen. Doe er uw voordeel mee!
Door Carola Siksma