yoni pearls en kruidentampons

Kruidentampons die helpen bij vaginale ongemakken, krimpcapsules die de vaginawand steviger maken, Yoni-olie tegen schimmelinfectie. Allemaal je reinste kwakzalverij, meldt gepensioneerd gynaecoloog Hans Vemer. Hij waarschuwt voor het gebruik ervan.

Wat zijn kruidentampons

Kruidentampons bevatten een mengsel kruiden die volgens de online aanbieders zouden helpen bij verschillende vaginale ongemakken. Denk aan nare geurtjes, vaginale droogheid, heftige bloedingen en krampen tijdens de menstruatie, een laag libido, onregelmatige cyclus, terugkerende schimmelinfecties, poliepen, overgangsklachten, endometriose en vruchtbaarheidsproblemen. Het zou ook slijm, achtergebleven sperma, bloed en stolsels verwijderen…. Ze zijn te koop voor 3 stuks voor 19 euro!

Kruidentampons zijn gevaarlijk

Maar kruidentampons zijn ronduit gevaarlijk schrijft Hans Vemer, gepensioneerd gynaecoloog en voormalig bijzonder hoogleraar op kwakzalverij.nl. Ze bevatten vrijwel hetzelfde mengsel als de krimpcapsules, maar helpen nu blijkbaar tegen andere aandoeningen. Vemer waarschuwt dat je nooit een niet gesteriliseerde tampon in je vagina moet stoppen. Het is onbekend welke kruiden en welke dosis kruiden er in deze tampons zijn verwerkt, het is niet bewezen dat ze genezende werking hebben en de kans op infecties is groot. Deze infecties kunnen via de vagina ook de baarmoeder en eileiders aantasten.

Krimpcapsules werken niet

Ook van de zogenaamde krimpcapsules, die de vaginawand steviger zouden maken, is geen bewijs dat ze werken en ze kunnen gevaarlijk zijn bij het gebruik. Volgens de online aanbieders is er propolis, een soort bijenwas, in verwerkt, maar ook radix stemonae, safraan, moederkruid (kan in hoge dosering weeën opwekken), engelwortel (voor gebruik in cosmetische industrie) en cnidium (liefdeskruid met onbewezen werking). Hoe dit mengsel het bindweefsel rond de vagina zou moeten versterken is volstrekt onduidelijk. Volgens Vemer moet je nooit onsteriele kruiden verwerkt in een capsule of tampon langdurig in de vagina stoppen, dat is vragen om moeilijkheden.

Yoni-olie tegen schimmelinfectie?

En zo zijn er nog meer producten die Vemer afraadt, denk aan Yoni-olie voor vrouwen die last hebben van de schimmelinfectie candida en lichen sclerosus, een ernstige aandoening van de huid van geslachtsdelen. Deze Yoni-olie zou verkeerde bacteriën doden, maar hoe dat gebeurt is volstrekt onduidelijk en onbewezen.

Stomen van vulva en vagina

Tegenwoordig is het stomen van vulva en vagina ‘in’. Ook hiervoor worden kruiden aangeboden met 10 blends (5 zakjes voor 24 euro). Volgens Vemer is dit onplezierig en volstrekt nutteloos, je weet ook niet welke kruiden erin verwerkt zijn. De meeste komen waarschijnlijk gewoon uit het keukenkastje, meldt hij. Er is nooit aangetoond dat de omschreven klachten verminderen door stomen.

Yoni-pearls om te ontgiften

Wil je je vagina ontgiften dan kan dat via Yoni pearls, ontgiftende parels, je stopt 1 parel gevuld met kruiden in de vagina en laat deze 1 tot 3 dagen zitten. Er zouden 8 verschillende Chinese kruiden inzitten waarvan niet is bewezen of ze werken. Ze zouden je libido verhogen, helpen tegen bacteriële infecties, bij jeuk, helpen bij het plassen, verwijderen gifstoffen, etc. Een van de kruiden is Stemona dat zou helpen tegen hoesten en Rhizoma is een kruid dat bij het eten wordt gebruikt. Een ander kruid, Borneal is vergelijkbaar met kamfer en mag nooit inwendig worden gebruikt. De bewering dat kruiden worden opgenomen in het bloed is gelukkig onzin, net als de bewering dat er gifstoffen in de vagina zitten. Bij het gebruik ervan bestaat het risico op infecties. De pearls zijn inmiddels verboden in Canada.
Vemer benadrukt dat een vagina zelfreinigend is, deze hoeft niet te worden schoongemaakt met zeep en stoombaden.

Bron: kwakzalverij.nl
Lees meer nieuwsberichten