
De ontwikkeling van een kunstbaarmoeder is in een stroomversnelling gekomen. Een speciaal team, waaraan artsen, ingenieurs en industrieel ontwerpers meewerken, heeft 2,9 miljoen euro subsidie ontvangen. Naar verwacht zal binnen tien jaar tijd de eerste, te vroeg geboren baby in een kunstbaarmoeder verder kunnen groeien.
Groei premature baby verlengen
De doelstelling is om met een kunstbaarmoeder vroeggeboren baby’s door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen. Baby’s die in deze periode geboren worden hebben een kleine overlevingskans. Ongeveer de helft sterft bij 24 weken zwangerschap. En de baby’s die het wel overleven kampen vaak hun leven lang met aandoeningen waaronder hersenschade, oogproblemen en problemen met de ademhaling. ‘Als het lukt om de groei van de baby’s in de kunstbaarmoeder te verlengen tot 28 weken, dan loopt de kans om te sterven terug naar 15%’, meldden gynaecoloog Guid Oei en neonatoloog Hendrik Niemarkt van het Maxima Medisch Centrum (MMC) al eerder in de media.
Navolging Amerikaans project
Het project is ontstaan in navolging van een Amerikaans project in het Children’s Hospital in Philadelphia waarbij te vroeg geboren lammetjes zich in een warme plastic zak met vruchtwater nog wel vier weken ontwikkelden. Een prototype werd ontwikkeld door het MMC in samenwerking met Next Nature Network, en was te zien tijdens de Dutch Design Week. De zwevende rode ballonnen waren een ‘artist impression’ voor een nieuw te ontwikkelen model baarmoeder.
Hoe werkt een kunstbaarmoeder
Als de kunstbaarmoeder gereed is, is het de bedoeling dat kindjes na de vaginale geboorte direct de kunstbaarmoeder inzwemmen, dus zonder contact met de buitenlucht. De baby wordt dan aangesloten op een kunstlong en kunstnieren en het vruchtwater heeft dezelfde temperatuur als in de baarmoeder. De baby’s moeten vrij kunnen dobberen zonder invloed van licht, geluid of aanraking, omdat dat in de natuur ook zo werkt. Ouders zouden via infraroodcamera’s en echo’s de groei van hun kind goed kunnen volgen. Voor een goede groei is het de bedoeling dat deze baby’s straks ook signalen van de moeder krijgen zoals stem, hartslag en het ruizen van het bloed.
Spin-off Juno
Inmiddels is er een spin-off opgezet door twee zussen: Jasmijn en Lyla Kok. Samen met andere onderzoekers van de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven, willen zij de techniek naar de markt brengen. ‘Een kunstbaarmoeder wordt binnen tien jaar werkelijkheid’, aldus Kok, ‘het is geen science fiction.’ Voor het onderzoek wordt gebruikgemaakt van wiskundige modellen, diverse data en artificiële intelligentie om de neonaat na te bootsen. Testen vinden plaats met 3D geprinte modellen. Het complete onderzoeksteam bestaande uit Guid Oei, wetenschappers Van der Ven en Beatrijs van der Hout en de zussen Kok willen nu al stappen zetten naar investeerders. Maar eerst moet de techniek zich hebben bewezen en gecertificeerd zijn.
Ethische dilemma’s over de toekomstige baarmoeder
Het gaat om een nieuwe technologie waar de maatschappij voor open moet staan. Er moeten vragen beantwoord worden zoals welke kindjes komen hiervoor in aanmerking? Nederland is met ongeveer 600 vroeggeboren baby’s per jaar eigenlijk te klein voor zo’n technisch product, melden de onderzoekers. Wat vindt de wetgeving hiervan? In Nederland ligt de grens om een baby te redden op 24 weken, maar in Scandinavië en Duitsland jonger dan 23 weken. Ook is er weinig bekend over de lichamelijke en emotionele effecten op kinderen op langere termijn. Is een natuurlijke baarmoeder wel vervangbaar en hoe zit het met het hechtingsproces tussen moeder en kind?
Bron: Maxima Medisch Centrum
Meer lezen over kunstbaarmoeder