nen normen slaapzakkenBelangrijk nieuws voor iedereen die te maken heeft met slaapartikelen voor baby’s en peuters want er zijn drie nieuwe normen van kracht: voor slaapzakken, dekbedden en wiegbekleding. Fabrikanten kunnen deze normen gebruiken om de veiligheid van hun producten te controleren.

Hoe werken deze normen

Alle producenten moeten zich houden aan de veiligheidseisen voor baby- en kinderartikelen. Deze eisen zijn vastgelegd in de Europese wetgeving en in vastgestelde normen. In de Warenwet staat dat niemand goederen mag verhandelen waarvan kan worden verwacht dat deze een gevaar op kunnen leveren. De Europese commissie heeft CEN normen opgesteld voor producten die te maken hebben met het veilige slaapklimaat van kinderen, dit zijn slaapzakjes, dekbedden en wiegbekleding. Door producten langs deze normen te leggen kunnen fabrikanten precies te weten komen of ze met hun producten aan de eisen van de wet voldoen. Is dat het geval dan is het product geschikt om in Europa te verhandelen.

Normen slaapzakken, dekbedden en wiegbekleding bestellen

De NEN benadrukt het belang van deze normen omdat baby’s en kleine kinderen veel tijd doorbrengen in hun wieg of bedje, tenminste de helft van de dag.

De nieuwe normen zijn:
• NEN-EN 16781:2018 Artikelen van textiel voor zuigelingen en peuters – Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor kinderslaapzakken voor gebruik in een ledikant
• NEN-EN 16779-1:2018 Artikelen van textiel voor zuigelingen en peuters – Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor kinderdekbedden – Deel 1: Dekbed (uitgezonderd dekbedovertrekken)
• NEN-EN 16780:2018 Artikelen van textiel voor zuigelingen en peuters – Veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor stootkussens voor kinderledikanten

Meer informatie is te vinden op de site van de NEN. In de NEN shop zijn de rapporten tegen vergoeding te downloaden.