Met de zuig- en slikreflexen kan een baby tot een leeftijd van 3 tot 5 maanden zelf babyvoeding drinken uit borst of fles. Voor kindjes die flesvoeding krijgen moet de melk worden verwarmd. Dit kan op drie manieren: in een warmwaterbadje (au bain marie) in een magnetron of in een van de nieuwste razendsnelle flessenwarmers.

1. De natte methode: au bain marie
Zo ging het vroeger en zo gaat het nog steeds: een fles opwarmen in een pan warm water. De RIVM geeft echter aan dat er een kans bestaat op besmetting van de voeding met het water. Ook is het lastig controleren wanneer de voeding de goede temperatuur heeft bereikt. Wordt de voeding te heet, dan kan het de samenstelling van de voeding schaden. Deze methode is dus achterhaald en wordt door de RIVM afgeraden.

2. Droge methode: met magnetron
Deze methode is veel beter al zijn er altijd vragen over de invloed van straling en magnetische velden op de babyvoeding. Maar een magnetron werkt met het
bewegen van moleculen onder invloed van elektriciteit en magnetische velden.
Belangrijker is de temperatuur. Als deze te hoog wordt kunnen voedingsstoffen uit de melk worden aangetast. Dat betekent dat de handleiding goed moet worden nagelezen. Tijdens het verwarmen kunnen ‘hot-spots’ optreden: op enkele plaatsen is de melk heter dan andere. Voeding die zo is verwarmd moet altijd worden gecontroleerd aan de binnenzijde van de pols van de verzorger. Met deze handeling wordt de melk direct gemengd en is ze overal van gelijke temperatuur.

3. Droge methode: in een flessenwarmer
Met behulp van stroom en stoom worden flesjes verwarmd tot een bepaalde
temperatuur. Als nadeel wordt door de RIVD genoemd dat flessenwarmers een bron kunnen zijn voor micro-organismen als ze niet goed worden schoongemaakt of gedroogd. Dit is vooral het geval bij oudere typen flessenwarmers. Flessenwarmers bieden veel voordelen: voeding wordt niet heter dan van tevoren is bepaald, het opwarmen gaat vaak razendsnel en de nieuwste types hebben vaak nog een aantal extra functies zoals gebruik in de auto en een sterilisatiefunctie.

Steriliseren wel of niet nodig?
Behalve bij baby’s die in het ziekenhuis liggen wordt geadviseerd om spenen en flessen in de vaatwasser te reinigen, ‘niet steriel maar schoon’ luidt het advies. Maar is dat wel zo verstandig? Over het afspoelen van flesjes in vaatwassers meldt een specialist bij Ecover:

‘Ik zou dit zeker niet aanraden De resten van vaatwastabletten zou in principe geen
probleem mogen zijn, zolang de flesjes maar goed kunnen leeglopen tijdens het wassen. De vaatwasmachine daarentegen gaat niet hoog genoeg in temperatuur om sterilisatie te kunnen waarborgen. Er bestaan tegenwoordig wel vaatwasmachines met een speciale sterilisatiefunctie. Maar dit is eerder uitzondering dan regel. ‘

Overgang naar vaste babyvoeding
In de loop van de eerste drie maanden worden de zuig- en slikreflexen minder heftig. Het zenuwstelsel is verder ontwikkeld en er is sprake van bewuste mondbewegingen. Op deze leeftijd, tussen de 3 en 5 maanden, kan een baby van een lepeltje leren eten voor de overgang naar vast voedsel. Daarbij worden de mondspieren goed getraind en dat is belangrijk omdat dit invloed heeft op de ontwikkeling van spraak en taal.

Dit is een deel van het totale artikel. Meer informatie kunt u vinden in het vakblad BabyWereld.