Steeds meer jonge ouders verruilen hun landelijke leefruimte voor een kleiner appartement in de stad. Door de mogelijkheid om 24/7 overal ter wereld te kunnen internetten en dus te werken, is het zelfs mogelijk dat ouders over de grenzen gaan wonen. Mobiel wonen en werken vraagt aanpassingen voor de ‘nomade’ baby, anno 2016 zijn de babyproducten nog compacter en praktischer!

De moderne ouder is flexibel ingesteld en werkt met het grootste gemak thuis, op een flexplek in een kantoor of op een werkplek in een hip koffiehuis. De nieuwste generatie ouders kiest liever voor een kleiner appartement in plaats van een huis met een hoge hypotheek, heeft een voorkeur voor het multiculturele stadsleven, heeft een druk sociaal leven en vindt vrije tijd en het ontdekken van de wereld samen met hun kinderen heel belangrijk.
Maar als je in de stad woont op drie hoog, of op een woonboot, of in een klein appartement, dan kun je natuurlijk niet uit de voeten met een grote en zware ‘sta in de weg’ kinderwagen in huis of met het openbaar vervoer. Dan kies je liever voor een kleine kinderwagen die snel en gemakkelijk is op te vouwen, nauwelijks ruimte inneemt en licht van gewicht is. Compacte kinderwagens en slimme reissystemen zijn dan ook in opkomst. Deze kun je immers naar wens upgraden met een autostoel, bassinet, reiswieg en voetenzak.

Superbuggy

Reislustige ouders kunnen ook kiezen voor een goede buggy met ligstand en kopen er extra accessoires bij om het voor de baby zo aangenaam mogelijk te maken. Voor sommige ouders is comfort niet het allerbelangrijkste. In opkomst zijn de ultralichte superbuggy’s met een knap staaltje vouwtechniek. De Goodbaby Pockit en de YoYo+ zijn letterlijk in een handomdraai uit te vouwen, tot een heel klein pakketje op te vouwen en passen in een kleine tas. Daardoor zijn ze ook geschikt voor het handbagagevak van het vliegtuig.

Oplossingen voor de autostoel

Wie kinderen heeft weet hoeveel je mee moet sjouwen, voor een uitstapje, heen en weer naar de kinderopvang of naar het oppasadres. Dan komen praktische oplossingen goed van pas zoals een autostoel die je in een handomdraai kunt omtoveren tot een buggy: de doona. En hoe veilig en belangrijk autostoelen ook zijn, ze blijven lomp en zwaar om te dragen. Voor ouders die een zware autostoel moeten dragen tijdens vakantie of naar de opvang enz., is er nu een handige draagriem: de Cocobelt.

Onderweg in een bus, trein of vliegtuig kan de baby op schoot maar een peuter moet in de daarvoor bestemde stoel plaatsnemen. Maar deze is natuurlijk veel te groot, kinderen verdrinken erin en comfortabel is het niet. Een oplossing is bijvoorbeeld de opblaasbare stoel van Monkey Go geschikt voor kinderen van 1 tot 5 jaar.

Nomade baby

Met je baby veilig in de draagdoek of drager zijn ouders altijd mobiel terwijl hun baby ontspannen en rustig tegen hen aan zit. Hierin is een baby pas een echte babynomade! Een drager is ideaal als ouders even de deur uit moeten en ze niet zo veel zin hebben om de kinderwagen mee te nemen. Een draagdoek en/of drager neemt weinig plaats in en is altijd bij de hand, of ouders nu met de auto gaan, gaan winkelen, met het openbaar vervoer reizen of een wandeling in bos gaan maken. Er is zelfs sprake van een groeiende groep ouder die liever kiest voor een goede babydrager in plaats van een kinderwagen. En als je op een, twee of drie hoog woont, is daar ook wat voor te zeggen!

De nieuwste babydragers zijn ontwikkeld met aandacht voor een ergonomische zit, het comfort voor ouder en kind en gemaakt van bijzondere materialen, zoals recyclebare vezels, ademende stoffen waardoor drager en baby het niet te warm krijgen. Zelfs borstvoeding geven gaat met sommige draagsystemen heel gemakkelijk en discreet, zonder dat moeders er te bloot bij hoeft te zitten.

Dit is een gedeelte uit het thema artikel van het juninummer van BabyWereld 2016.