speelgoed omzet

De laatste maanden zijn in de speelgoedbranche belangrijk, want hier worden normaal grote plussen in de omzet genoteerd. De voortekenen zijn echter niet gunstig als we kijken naar het internationale marktonderzoekbureau NPD Group. Dit marktonderzoekbureau volgt de ontwikkelingen van omzetten van speelgoed bij speelgoedketens en online spelers in twaalf belangrijke landen en ook in ons land.

Laatste omzetcijfers speelgoed

Uit het laatste onderzoek van NPD Group blijkt dat grote speelgoedketens en online spelers – 9% speelgoed omzet boekte in de maand oktober ten opzichte van oktober vorig jaar. Dit is het gemiddelde over alle speelgoed categorieën. Opvallende tegenvaller is de omzet in games en puzzels, deze categorie speelgoed noteerde een omzetdaling van min 32%. Ook in de categorie speelgoed voor infant/toddler en preschool werd een daling genoteerd van 4%. Pluche is een opvallende stijger met 9% meer omzet in de maand oktober dit jaar. Het wachten is nu op de definitieve cijfers voor de laatste maanden van dit jaar. Voor november zijn deze bekend: min 9 procent vergeleken met november vorig jaar. Vooral games en puzzels zagen hun omzet slinken: min 32 procent in oktober en min 23 procent in november.

Vraag naar tweedehands speelgoed stijgt

Tweedehands aanbieders van speelgoed doen goede zaken. De vraag naar tweedehands speelgoed op Marktplaats is met bijna 10% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Waarschijnlijk is de hoge inflatie hier debet aan, maar ook het feit dat tweedehands speelgoed meer geaccepteerd is. Marktplaats meldt dat de speelgoedcategorie 40,3 miljoen keer werd bekeken in november, in dezelfde periode vorig jaar was dat 36,8 miljoen. Ook het aantal reacties op advertenties lag hoger dan vorig jaar. Het aanbod van tweedehands speelgoed is eveneens gestegen, vorig jaar waren er 586.000 advertenties, deze maand werden 597.000 advertenties met speelgoed aangeboden met de conditie gebruikt, of zo goed als nieuw. Daarmee is de waardering van gebruikt speelgoed gestegen.

Kind heeft gemiddeld 94 speelgoeditems

Gemiddeld heeft een kind tot 12 jaar 94 speelgoeditems. Daarvan wordt een kwart niet gebruikt, meldt Marktplaats naar aanleiding van een onderzoek onder 1000 ouders. En dat is zonde meldt Marktplaats, want een mooi stuk speelgoed kan best nog een tweede leven krijgen. Bovendien zien jonge kinderen geen verschil tussen oud en nieuw. Speelgoed dat kinderen het meest links laten liggen zijn puzzels, knuffels en poppen. Met knutselspullen, boeken en computerspullen worden intensiever gespeeld al wisselen de interesses door de jaren heen, melden ouders.

Geen moeite met tweedehands en vraag naar Teletubbies

Wordt er niet meer met speelgoed gespeeld dan geeft bijna een kwart van de ouders aan het online te verkopen, bijna een kwart van de ouders bewaart het speelgoed en een kleine 20% geeft het aan een goed doel. Bijna 43% van de ondervraagde ouders geeft aan geen problemen te hebben met het geven van tweedehands speelgoed aan hun kinderen. Snelstijgende zoekwoorden zijn NERF gun, modeltreinen, stapelstenen en er is een snelgroeiende vraag naar de artikelen van Teletubbies door de comeback op Netflix. Hieronder de top 10 van snel stijgende zoekwoorden in november:

NERF gun
Modeltreinen
Stapelstein
K3-dansmat
Lovevery
Stitch knuffel
Kinderkeuken
Skelter
Werkbank
Knikkerbaan

Bron omzet speelgoed: Speelgoed & Hobby

Lees meer nieuwsberichten