Cosleeper veilig slapen

Nieuw onderzoek toont aan dat het samen met je baby in één bed slapen geen effect heeft op het belangrijke hechtingsproces tussen moeder en kind.

Samen met je baby slapen: wel of niet verstandig?

Er wordt wat af gediscussieerd of slapen met je baby in één bed nu wel of niet verstandig is. In tegenstelling tot de overtuiging van voorstanders dat het samen met je baby slapen essentieel of zelfs noodzakelijk is voor het hechtingsproces, bewijzen onderzoekers het het tegendeel. Het samen slapen heeft geen positieve en geen negatieve effecten op de hechting. Met andere woorden: het maakt dus niet uit of je wel of niet met je baby in één bed slaapt. Voor dit onderzoek onder leiding van Dr Ayten Bilgin van de Universiteit van Kent werden 178 moeders met hun baby’s gevolgd op meetmomenten van 3, 6 en 18 maanden oud.

Risico’s van samen slapen

Tegenstanders van het samen in één bed slapen wijzen op de mogelijke risico’s. VeiligheidNL en Nederlands Centrum Jeugdzorg maken onderscheid tussen ‘rooming-in’ en ‘bedding-in’. Rooming-in houdt in dat je samen met je baby op één kamer slaapt, maar je baby slaapt in een apart bed. Bedding-in betekent dat de baby in het ouderlijk bed slaapt. Gezondheids- en veiligheidsinstanties raden het samen in één bed slapen af vanwege de mogelijke risico’s. Denk aan de mogelijkheid op je baby te gaan liggen en kussens en dekbedden die op je baby terecht kunnen komen. Ook bestaat de mogelijkheid dat de baby tussen hoofdeinde en matras bekneld raakt. De risico’s zijn nog groter als er sprake is van drank- of medicijngebruik. Het advies luidt: laat je baby gerust bij je in de kamer slapen, maar wel in zijn eigen bedje. Dit kan prima in een wiegje of een co-sleeper die je dicht bij het ouderlijke bed kunt schuiven.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics

Meer lezen over Veilig Slapen en Co-sleeper op BabyWiki