onveilig speelgoed

Een recent rapport van de Toy Industries of Europe (TIE) brengt schrikbarende feiten aan het licht. 97 procent van de 200 onderzochte speelgoedartikelen die online worden verkocht door derden op vier online platforms voldoen niet aan de Europese veiligheidseisen. Bovendien bleek 76 procent van de producten gevaarlijk voor kinderen.

Speelgoed dat niet aan EU normen voldoet

De vier bewuste platforms zijn AliExpress, Amazon, eBay en Wish. De producten worden aangeboden in zeven verschillende Europese landen: Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden. Het onderzoek is volgens de Toy Industries of Europe het bewijs dat er op deze online platforms onveilige producten worden aangeboden die niet voldoen aan de EU normen.

Steeds meer gevaarlijk speelgoed in huiskamers van gezinnen

Er werden verschillende problemen geconstateerd bij de onderzochte producten. Zo is er het risico op verstikking door kleine onderdelen die kunnen loslaten tot schadelijke chemicaliën die in sommige gevallen wel honderd keer de EU-limieten overschreden, tot het risico op letsel door scherpe punten of randen.
Het onderzochte en via de bovengenoemde sites gekochte speelgoed was merkloos of had geen bekende merknaam. De grootste problemen volgens de Toy Industries of Europe zijn: 1) dat de online platforms hun verantwoordelijkheid onvoldoende nemen voor producten die via hun sites in de huiskamers van gezinnen belanden en 2) het gebrek aan een duidelijke wetgeving.

Onduidelijkheid regels online platforms speelgoed

De TIE is van mening dat er bij e-commerce juist alles aan moet worden gedaan om het vertrouwen van de consument in het online winkelen op te bouwen. ‘Het is belangrijk dat de EU de rol van online platforms erkent in de bevoorradingsketen. Ze zijn vergelijkbaar met die van een importeur of een distributeur en zouden aan dezelfde regels moeten worden onderworpen. Het ontbreken van duidelijkheid in de rol van de platforms betekent dat ze de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het te verkopen speelgoed kunnen vermijden. Aan de andere kant investeren gerenommeerde speelgoedfabrikanten veel in veiligheid om ervoor te zorgen dat hun producten aan alle voorschriften voldoen en kinderen niet in gevaar brengen.’ Aldus Catherine Van Reeth, General Manager van TIE.

Vrijwillige initiatieven door de platforms zelf, zoals de EU Product Safety Pledge, blijken niet effectief genoeg. Een signaal dat zelfregulering niet helpt. In de nieuwe normen die nog die jaar (2020) worden verwacht zouden online platforms aansprakelijk moeten worden gesteld voor het aanbieden van onveilig speelgoed door derde partijen. Zo zou er een eis moeten worden opgenomen waarbij de online platforms aangeven dat ze de fabrikant hebben beoordeeld en gecontroleerd op basis van technische specificaties van de EU richtlijnen. Ook zouden online platforms verplicht moeten worden gesteld om de contactgegevens van verkopers te verzamelen en te controleren voordat er een account wordt aangemaakt. Tenslotte zouden online platforms verplicht moeten worden gesteld om effectief te reageren als er onveilig speelgoed op hun sites wordt ontdekt. Consumenten zouden bericht moeten ontvangen en de nodige instanties zouden daarover moeten worden geïnformeerd om te voorkomen dat kinderen gewond raken.

Alle websites kregen de bevindingen van het rapport voorgelegd. De reacties varieerden. Twee platforms stuurden geen meldingen naar klanten die hadden geklaagd over gevaarlijk speelgoed dat niet aan de EU normen voldeed. Na meer dan 2 maanden stuurde een derde bedrijf informatie aan klanten over 12 van de 31 artikelen die als potentieel gevaarlijk waren geclassificeerd, zonder verdere details. Het vierde platform nam later contact op met hun klanten, maar bood gedetailleerde informatie en begeleiding.  3 van de 4 aanbieders verwijderde daarna deze onveilige producten, maar tot vandaag zijn er nog steeds vergelijkbare producten verkrijgbaar. De TIE ziet dit als bewijs dat er wettelijke verplichtingen moeten komen voor online platforms.

Zorgen voor meer bewustzijn bij de consument

De TIE wil daarnaast nadruk leggen op het bewustzijn van de consument en geeft adviezen voor het online kopen van veilig speelgoed:

  1. Ga er niet vanuit dat de verkoper dezelfde organisatie is als het online platform. In veel gevallen gebruiken onafhankelijke retailers de site als een marktplaats, maar diverse sites zijn hier niet voor verantwoordelijk.
  2. Zoek uit bij wie je echt koopt. Kijk naar de naam van de verkoper. Is het een merk of bedrijf dat je herkent? Is het een echt bedrijf? Vind je een website of een geregistreerd adres wanneer je online zoekt?

Onderzocht speelgoed per land

Denemarken: 18 speelgoedartikelen getest, 100 procent voldoet niet aan de EU norm.
Frankrijk: 38 speelgoedartikelen getest, 94,7 procent voldoet niet aan de EU norm.
Duitsland: 33 speelgoedartikelen getest, 93,9 procent voldoet niet aan de EU norm.
Italië: 34 speelgoedartikelen getest, 100 procent voldoet niet aan de EU norm.
Nederland: 19 speelgoedartikelen getest, 94,7 procent voldoet niet aan de EU norm.
Spanje: 36 speelgoedartikelen getest, 100 procent voldoet niet aan de EU norm.
Zweden: 15 speelgoedartikelen getest, 100 procent voldoet niet aan de EU norm.

Ervaringen onderzocht van online platforms
AliExpress:
43 speelgoedartikelen getest, 69,7 procent kwam niet door de test.
Amazon: 24 speelgoedartikelen getest, 8,3 procent kwam niet door de test.
eBay: 27 speelgoedartikelen getest, 81,5 procent kwam niet door de test.
Wish: 40 speelgoedartikelen getest, 77,5 procent kwam niet door de test.

Bron: Toysindustries.eu