Overname ABZ Duvatex

Matrassenproducent ABZ heeft nieuwe eigenaren gekregen en deze generatiewissel zat er al enkele jaren aan te komen. Hannes en Ine Duchi, zoon en dochter van Bernard Duchi, hadden al enige tijd interesse in het overnemen van het Limburgse bedrijf dat kindermatrassen produceert. ABZ werd eerder in 2011 overgenomen door Bernard Duchi en Guido Claerbout.

Echt familiebedrijf

Met de overname wordt ABZ een echt familiebedrijf. Hannes en Ine zijn heel gemotiveerd om ABZ verder succesvol uit te bouwen. ‘We zijn blij dat we deze ervaring kunnen omzetten in een familiebedrijf’, aldus Ine en Hannes. Naast ABZ, nemen Hannes en Ine ook de zusterfirma Duvatex over. Duvatex is gelegen te Vichte en specialiseert zich in matrassen voor retail, zorg- en projectmarkt.

Opgedane ervaringen

Ine en Hannes hebben hiervoor al veel ervaring opgedaan bij internationale firma’s. Ine, master in Toegepaste Economische Wetenschappen, zal met haar ervaring bij Unilin en BerryAlloc van grote meerwaarde zijn bij het verkoopteam van beide firma’s. Hannes, burgerlijk ingenieur en master General Management bij Vlerick deed bij Volvo en Unilin veel ervaring op als leidinggevende in de productie-afdeling. ‘We vullen elkaar perfect aan en Hannes zal alle wensen van de verkoopafdeling kunnen omzetten in productie’ aldus Ine.

Nieuwe generatie aan het roer

Voor de nieuwe generatie staat een boeiende periode voor de deur. Toch voelt het niet alsof ze voor de leeuwen worden gegooid. ‘Al van jongs af aan werden we betrokken bij het bedrijf van onze vader. Zo hadden we diverse vakantiebaantjes in onze jeugd en konden we ons dankzij het Familio-traject van Voka volledig voorbereiden op de overname van ABZ en Duvatex.’ Bernard Duchi en Guido Claerbout springen nog enkele jaren bij om de twee bedrijven mee te besturen voordat de fakkel volledig wordt doorgeven.

Een boeiende en beestige toekomst

Volgens Ine wordt de toekomst een grote uitdaging, zeker in deze concurrerende markt. Bij ABZ zijn alle kindermatrassen genoemd naar een dier, met gelijksoortige eigenschappen. Zo heeft de Orka-matras een waterafstotende hoes, wordt de Panda-matras gemaakt met bamboevezels, enzovoort. Elk dier staat voor een unieke matras. En die diertjes doen het goed, dit bewijzen de mooie verkoopcijfers, dus deze traditie wordt voortgezet, aldus Ine.

Bijna 100 jaar

ABZ werd opgericht in 1921, dat betekent dat 2021 een bijzonder jaar wordt waarbij het honderdjarig bestaan op een feestelijke en ‘beestige’ manier zal worden gevierd.

ABZ panda matras
ABZ matrassen