risicoach veiligheidnl

Per jaar komen ongeveer 500 kinderen met letsel op de eerste hulp van ziekenhuizen terecht. In de meeste gevallen had dit voorkomen kunnen worden. Niet alleen moeten kleine kinderen worden beschermd, in een tijd dat kinderen minder buiten spelen en schoolgymnastiek bijna is wegbezuinigd, moeten kinderen sterker worden. Ze moeten leren vallen en hier hoort risicovol spelen bij. Zo neemt de kans op een letsel of een ongeval van een valpartij af.

Stuk ondersteuning om kinderen risicovol te leren spelen

Speciaal voor de kinderopvang ontwikkelde VeiligheidNL de Risicoach toolkit waarmee kinderen leren risicovol te spelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderdagverblijven en BSO’s behoefte hebben aan een stukje ondersteuning op dit gebied. Met het ontwikkelde leerprogramma leren begeleiders hoe ze een goede balans vinden tussen uitdagen en beschermen. En hoe ze om moeten gaan met overbeschermende ouders. Of hoe ze aan de eisen van de inspectie kunnen voldoen? Ook krijgen ze met de Risicoach toolkit antwoord op de vraag in hoeverre ze kinderen vrij kunnen laten spelen en wanneer ingrijpen nodig is.

Online leerprogramma

De Risicoach toolkit omvat een online leerprogramma (er wordt een bijdrage gevraagd) met ondersteunend materiaal en extra trainingen. De kit is ontwikkeld in samenwerking met BMK, BK, BOinK, PPINK, GGD GHOR Nederland en met consultatie van pedagoog en onderzoeker Martin van Rooijen.

Meer informatie is te vinden op veiligheid.nl/risicoach en derisicoach.nl
Meer nieuwsberichten lezen