slaapzak norm nen

De verschenen norm voor kinderslaapzakken, NEN-EN 16781:2018 heeft in de markt veel vragen opgeroepen, daarom is besloten de norm te herzien. De huidige norm voldoet aan de Europese richtlijn Algemene productveiligheid maar de norm is niet opgenomen in de Official Journal van de EU en dat betekent dat het geen geharmoniseerde norm betreft maar vrijwillig kan worden toegepast. De huidige norm beschrijft algemene veiligheidsvoorschriften voor slaapzakken, afwijkende ontwerpen zijn toegestaan, mits op basis van een risk assessment is aangetoond dat de in de norm genoemde gevaren voldoende zijn afgedekt.

Nieuwe slaapzak norm roept veel vragen op

Maar door de verschillende gewoonten en gebruiken in Europese landen riep de norm veel vragen op. Daarom is direct na publicatie besloten met een herzieningstraject. Belangrijke onderdelen zijn onderkoeling en oververhitting van het kind en het gevaar in de slaapzak te verdwijnen door te ruime nek- en armopeningen. Naast deze norm voor kinderslaapzakken zal ook de norm voor kinderdekbedden (NEN-EN 16779-1:2018) en stootkussens (NEN-EN 16780:2018) worden herzien.

Oproep om deel te nemen aan normontwikkeling

De NEN roept geïnteresseerden op om deel te nemen aan het ontwikkelen van normen. Daarvoor kunt u contact opnemen met Hieke Reijnhoudt of Hein Goeyens, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015- 2690224.

Bekijk hier het complete overzicht babyproducten en kinderartikelen van de NEN.

Bron: NEN
Foto: Puckababy