start up colve

Maatschappelijk gezien willen we graag dat moeders langer borstvoeding geven, hier zijn ook wettelijke eisen voor. Maar de praktijk leert dat het nog steeds droevig gesteld is met de kolfruimtes op het werk. Veel moeders zitten soms in omgebouwde serverruimtes, bezemkasten, wc’s, of in afgesloten vergaderplekken terwijl een kolfruimte juist rustig en veilig moet zijn. Hier wilden interieurontwerpers Wesley Pabis en Remy de Klein verandering in brengen.

Onderzoek naar kolfmogelijkheden op het werk

Uit hun onderzoek in samenwerking met Borstvoeding.com blijkt dat 14% van de vrouwen helemaal geen kolfmogelijkheid op het werk heeft en als er al een ruimte is blijkt daarvan 64% niet aan de regels te voldoen. Het probleem is vaak dat werkgevers voor een speciale kolfruimte geen vierkante meters willen opofferen. Daarom ontwikkelden Pabis en De Klein mobiele kolfruimtes; de start-up Colve. Deze flexibele unit meet 2,20 x 1,60 meter en is 2,30 meter hoog, heeft een strak design en kan ter plekke in elkaar worden gezet. In de ruimte staan een tafel, spiegel, lage (ligstoel), een koelkast en wasbak met waterreservoir. De mobiele units zijn te lease of te koop vanaf 12.795 euro.

Kolfcode: wat zijn de rechten en plichten?

Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn over de rechten van vrouwen en de plichten van werkgevers als het om kolven gaat. Het zit zo: werkende moeders hebben recht op doorbetaling bij kolven en het geven van borstvoeding totdat het kind negen maanden oud is. Dit mag zij doen tot een maximum van een kwart van de werkdag of einde van haar dienst. Werkneemsters mogen ook naar huis of naar een andere plek om de baby te voeden. En de werkgever is verantwoordelijk voor het organiseren van een goede kolfruimte. Deze moet hygiënisch zijn, privacy bieden, er moet verse lucht toevoer zijn, en in de ruimte moeten staan: een bed, bank of comfortabele stoel, evenals een koelkast en wastafel. De ruimte moet aan de binnenzijde kunnen worden afgesloten. Na negen maanden moeten werkgevers het moeders nog steeds mogelijk maken hun baby te voeden en te kolven, maar dan is doorbetaling niet meer verplicht.

colve kolfruimte
colve kolfruimte
colve kolfruimte