Onderzoeker Jacqueline Kent presenteerde in april tijdens het Medela International Breastfeeding & Lactation Symposium dat er eigenlijk geen norm is voor borstvoeding. Baby’s hoeven geen vast patroon te volgen en er zijn geen regels waaraan het geven van borstvoeding kan worden getoetst.

Borstvoedingsrelatie tussen elke moeder en baby is uniek
Daarmee is aangetoond dat elke borstvoedingsrelatie tussen elke moeder en baby uniek is en dat deze verandert in de loop van de borstvoedingsperiode, soms zelfs maandelijks. Deze conclusies zullen een verschuiving veroorzaken op het vlak van begeleiding van moeders door professionals in de zorg. Omdat borstvoedingspatronen variëren en veranderingen heel normaal zijn, zullen moeders ook meer zelfvertrouwen ontwikkelen over hun melkproductie. Afwijkingen wijzen niet op onvoldoende melkproductie, een reden waarom veel moeders stoppen met borstvoeden.
Kent constateerde verder: dat baby’s hun melkinname kunnen afstemmen op hun eetlust en groei, ze drinken wat ze nodig hebben. Bij baby’s die alleen borstvoeding krijgen, zijn veel verschillen te zien in de voedingspatronen.

Het Borstvoedingscongres
Op 25 september wordt voor de zesde keer Het Borstvoedingscongres gehouden met sprekers uit binnen- en buitenland. Lactatiekundige Diana Cassar-Uhl behandelt bijvoorbeeld het onderwerp hoe je een moeder met onvoldoende klierweefsel kunt herkennen en hoe ze kunt helpen. Lactatiekundige Juanita Jauer Steichen vertelt over de International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes en de taak van de zorgverlener.