slaapcoach

Heb je als ouder een slecht slapend kindje? Dan kun je een beroep doen op een kinderslaapcoach. Dit kan helpen, maar soms ook niet. Diverse deskundigen maken zich zorgen over de adviezen van slaapcoaches zonder medische of deskundige achtergrond.

Slaapadviezen consultatiebureaus ontoereikend

Het aantal kinderslaapcoaches is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Bij de Kamer van Koophandel zijn er minstens 100 geregistreerd, maar er zijn nog meer niet geregistreerde kinderslaapcoaches. Journalistiek platform Pointer van KRO en NCRV deed onderzoek. Dit onderzoeksteam kwam erachter dat ouders de adviezen van consultatiebureaus vaak ontoereikend en achterhaald vinden. Ouders moeten het doen met aanbevolen slaapmethodes uit de richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. De opties die door de NCJ worden aangedragen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief maar ze zijn beperkt. Een van aanbevolen methodes is om kleine kinderen vanaf 6 maanden gecontroleerd te laten huilen. Dit is een richtlijn die overigens niet door alle GGD’s wordt ondersteund. Veel ouders vinden deze methode heftig en niet prettig, dat is een van de redenen waarom ouders op zoek gaan naar andere methodes en die vinden ze bij een kinderslaapcoach. Deze methodes zijn echter nog niet wetenschappelijk onderbouwd.

Risico’s slaapcoach zonder medische achtergrond

Orthopedagogen, jeugdartsen en somnologen (slaapdeskundigen) trekken nu aan de bel. Ze wijzen op de risico’s van het inschakelen van een kinderslaapcoach zonder medische of deskundige achtergrond. Een kinderslaapcoach is geen beschermde titel, er is geen landelijke registratie en er zijn geen kwaliteitseisen en controles. Kinderneuroloog en somnoloog Sigrid Pillen maakt zich daarom zorgen. Pillen constateert dat er soms adviezen worden gegeven die helemaal niet aansluiten bij het kind en zelfs averechts werken. Zoals het advies om een kind vroeg in bed te leggen waardoor een kind langer wakker ligt en de slaapproblemen juist verergeren.

Veel tips, honderden euro’s armer en het helpt niet

Een groep ouders voelt zich geholpen door het inschakelen van een slaapcoach, maar een deel niet. De groep ontevreden ouders ontving naar hun zeggen vele tips, waren honderden euro’s armer en zagen niet of nauwelijks verbetering. Toch is een betere begeleiding nodig als ouders problemen ervaren. En deze groep is best groot: zo’n 10 procent van de ouders met een baby van 6 maanden ervaart slaapproblemen. De impact van de slaapproblemen neemt toe omdat de maatschappij drukker wordt en veel ouders beiden werken. Als je als ouder problemen ervaart met het slapen van hun kinderen, voel je je vaak niet serieus genomen door de omgeving en krijg je weinig steun van de jeugdhulpverlening. Dit blijkt uit het onderzoek. De GGD’en in Nederland hebben aangegeven dat ze gaan onderzoeken hoe ze ouders nog meer en beter kunnen begeleiden.

Er is een televisie-uitzending geweest van Pointer op zondag 22 mei op NPO2: ‘Slapeloze kinderen, radeloze ouders’.

Lees meer over slaapproblemen
Meer lezen over: slapen kan je baby leren
Ook interessant: gecertificeerde slaapcoach helpt bij slaapproblemen

Foto: Bemini