Bij de geboorte van een tweeling is één van de kindjes meestal groter dan de andere. Nieuw onderzoek toont aan dat als een kindje niet voldoende groeit zoals zijn tweelingbroertje of zusje, dit later kan leiden tot problemen in de ontwikkeling. Het onderzoek werd gedaan door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health.

Onderzoek naar eeneiige tweelingen met één placenta

Ongunstige groeiomstandigheden in de baarmoeder kunnen leiden tot levenslange nadelige gezondheidseffecten. Voor dit onderzoek werden identieke, eeneiige tweelingen onderzocht waarbij de gezamenlijke placenta ongelijk was verdeeld in de zwangerschap. Dit schijnt bij 10 tot 15 procent van de tweelingzwangerschappen voor te komen. Als gevolg hiervan groeit het ene kindje beter dan de andere. Soms is het ene kindje wel 2 tot 3 keer zo groot bij de geboorte als zijn of haar tweelingbroertje of zusje, zie foto. Volgens Jeanine van Klink, kinderpsycholoog en onderzoeker bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) kun je het vergelijken met dat het ene kind de Hongerwinter meemaakt, terwijl de andere zich op de Bahama’s bevindt.

Achterstand in groei voor kleinere baby

De groeiachterstand kan zorgen voor flinke nadelige effecten. Voor deze LEMON-studie werden 48 ouders en hun tweeling tussen de 4 en 17 jaar uitgenodigd. Volgens promovenda Sophie Groene betreft het tweelingen die allemaal in het LUMC geboren zijn met een groeiverschil. Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) is verwijscentrum en behandelcentrum voor eeneiige tweelingzwangerschappen als er sprake is van één placenta. Bij alle kinderen werd een IQ-test afgenomen en er volgde een motorisch onderzoek.

LEMON-onderzoek toont achterstand tweelingbaby aan

Conclusie van het onderzoek: kinderen die bij de geboorte kleiner zijn dan hun tweelingzusje of broertje, scoren gemiddeld lager qua intelligentie dan hun tweelingzus of -broer. Ook hebben ze vaak een achterstand bij het bewegen, in de spraakontwikkeling en op sociaal emotioneel gebied. Dit bevestigt wat onderzoekers al vermoeden. Zij zien al jaren dat soms kleinere tweelingbaby zich anders ontwikkelen dan de grotere broer of zus.

Ontwikkeling tweeling blijven volgen

Volgens Van Klink en Groene is het belangrijk om ook na de ziekenhuisperiode deze tweelingen te blijven volgen. Zo kunnen ontwikkelingsproblemen vroeg worden opgespoord, kan ondersteuning worden gegeven en betere voorlichting aan ouders die een tweeling krijgen. Binnen de LEMON-studie wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van hart en longen en worden groeipatronen bestudeerd. Deze resultaten worden later bekend gemaakt. De LEMON-studie werd gesponsord door de Hartstichting.

Meer lezen over tweelingen op BabyWiki
Bron: LUMC

tweeling groei

Tweeling na geboorte 30 weken, baby links weegt 500 gram, baby rechts 1350 gram.
Bron:
sciencedirect.com/science/article/pii/S2589537021000055?via%3Dihub