ledikantbeschermers nieuwe regels

Regelgeving ledikantbeschermers USA aangepast

De Amerikaanse CPSC (Consumer Product Safety Commission) heeft unaniem besloten de regelgeving van veiligheidsnormen voor ledikantbeschermers te verbeteren. De regel zou te dik gevulde bumpers, die niet tegemoet komen aan de minimale eisen voor luchtdoorlating moeten verbieden. Ledikantbeschermers moeten een minimale luchtstroom hebben die vergelijkbaar is met voeringen van mesh. Zonder voldoende luchtstroom kunnen baby’s stikken als ze met hun gezicht tegen de ledikantbeschermers komen te liggen, of klem komen te liggen tussen de bumper en het matras. Dat kan het geval zijn bij te dik gevulde, te zachte en te kussenachtige bumpers.

Van ledikantbeschermers wordt gezegd dat ze baby’s beschermen tegen verwondingen als ze met hun hoofd tegen de spijlen van het ledikant bonken of helpen voorkomen dat baby’s met hun ledematen tussen de spijlen kunnen komen. Maar experts geven aan dat de veiligste slaapomgeving een stevig matras is met niets anders dan een goed passend laken en of dekentje, dus geen zacht beddengoed.

U-vormige kussens een gevaar in het babybed

U-vormige kussens zijn bedoeld als steuntje voor het geven van borst- of flesvoeding maar ook om te gebruiken op een vlakke ondergrond voor de nodige tummy time of om baby’s te helpen rechtop te zitten. Op de labels en op verpakkingsmateriaal staat dat de kussens altijd onder supervisie van de ouders moeten worden gebruikt en zijn zeker niet bedoeld voor in het bed waarin de baby slaapt. Toch wordt dat gedaan, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de verzorgers met een baby tot 8 maanden de baby in bed legt met zacht beddengoed, waaronder dekens, kussens en zachte voorwerpen.

Uit data van de National Fatality review Case Reporting system van 2004 tot 2015 blijkt dat van de 51.141 geregistreerde ongevallen 178 kinderen zijn overleden als gevolg van het gebruik van U-vormige kussens in de slaapomgeving. Van de 171 kinderen waren 141 (82%) op het boveneinde van het kussen gelegd of met het kussen om het hoofd heen. Van de overleden kindjes was 92% jonger dan 6 maanden en 34% was prematuur geboren. Eenderde van de kinderen kreeg borstvoeding. Een opvallend gegeven is dat bij 140 kinderen nog een risicofactor aanwezig was zoals het slapen op de zij of op de buik, het niet slapen in een wieg, het samen met anderen slapen op een gedeeld matrasoppervlak of het slapen met andere zachte voorwerpen in het bed.

Er is volgens de onderzoekers een aantoonbare relatie tussen zacht beddengoed en het risico op wiegendood omdat dit de ademhaling kan belemmeren. Ondanks alle productwaarschuwingen en richtlijnen over veilig slapen overlijden kinderen door het gebruik van U-vormige kussens in hun slaapomgeving. Er is dus blijkbaar nog veel meer voorlichting aan ouders nodig. De veiligste plaats om te slapen is op de rug, op een stevig vlak matras in een goedgekeurd bed. In Nederland wordt het gebruik van ledikantbeschermers en zachte voorwerpen zoals kussens en los beddengoed al jaren afgeraden.

Bron: JPMA en Maternal and Child Health Journal
Foto: nl.aliexpress.com