ledikantbeschermers nieuwe regels

De Amerikaanse CPSC (Consumer Product Safety Commission) heeft unaniem besloten de regelgeving van veiligheidsnormen voor ledikantbeschermers te verbeteren. De regelgeving zal te dik gevulde beschermers, die niet tegemoet komen aan de minimale eisen voor ventilatie, gaan verbieden.

Belangrijkste wijziging: ventilatie

Ledikantbeschermers moeten een minimale luchtstroom hebben die vergelijkbaar is met voeringen van mesh. Zonder voldoende luchtstroom kunnen baby’s stikken als ze met hun gezicht tegen de ledikantbeschermers komen te liggen, of klem komen te liggen tussen de bumper en het matras. Dat kan het geval zijn bij te dik gevulde, te zachte en te kussenachtige bumpers.

Ledikantbeschermer is niet nodig

Van ledikant beschermers wordt gezegd dat ze baby’s beschermen tegen verwondingen als ze met hun hoofd tegen de spijlen van het ledikant bonken of helpen voorkomen dat baby’s met hun ledematen tussen de spijlen kunnen komen. Maar experts geven aan dat de veiligste slaapomgeving een stevig matras is met niets anders dan een goed passend laken en of dekentje, dus geen zacht beddengoed. In Nederland wordt het gebruik van ledikantbeschermers al jaren afgeraden.

Bron: JPMA
Foto: nl.aliexpress.com