verbod bumpers wieg ledikant

Met ingang van 16 mei 2021 heeft President Biden een nieuwe wet ondertekend: Safe Sleep for Babies Act (H.R. 3182). Deze nieuwe wet verbiedt de productie en verkoop van bumpers, bedomranders of hoofdbeschermers voor wiegen en ledikanten en bepaalde verdiepte wiegjes met een grotere zithoek dan 10 graden. Bedoeld als slaapplek voor kinderen tot 1 jaar.

Veel sterfgevallen door verstikking en afknelling

Aan de wet gingen jaren van recalls en aandringen door ouders en advocaten vooraf. De Amerikaanse Consumer Product Safety Commission noteerde 113 sterfgevallen van 1990 tot 2019 in verband met wiegbumpers. Baby’s lopen met wieg- of ledikantbumpers het risico op verstikking, beknelling met kans op overlijden. Oudere kindjes kunnen zich aan de bumpers omhoogtrekken en lopen het risico uit het ledikant te vallen. In Nederland wordt al jaren geadviseerd om geen grote knuffels, babynestjes, zijligkussens en hoofdbeschermers in het bedje te leggen. Dit zijn spullen waar de baby met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen waardoor het in ademnood kan komen.

Ook verdiepte wiegjes verboden in VS

Ook inclined sleepers, dat zijn wiegjes op een standaard met een helling, ook wel een baby dock, pod, lounger of nest genoemd waarbij baby’s met meer dan 10 graden helling worden gelegd, zijn onveilig. Deze producten hebben in de VS tot 94 sterfgevallen geleid. In deze producten vallen baby’s in slaap en worden hun luchtwegen belemmerd, ook bestaat de kans dat baby’s eruit rollen of vast komen te zitten. Een van de getroffen ouders verloor bijvoorbeeld een kindje in een verdiepte Rock and Play sleeper van Fisher-Price. Deze organisatie schijnt de veiligheidswaarschuwingen te hebben genegeerd. Producenten krijgen 180 dagen de tijd om aan de nieuwe wet te voldoen.

Lees meer nieuwsberichten

verdiepte wieg fisherprice