voetje tussen de spaken

Nederland is een fietsland en we nemen onze kinderen graag al jong mee op de fiets. Helaas gebeurt dat niet altijd op een veilige manier, bij veel kinderen komt hun voetje tussen de spaken.

9 kinderen per dag op Spoedeisende Hulp

Uit onderzoek blijkt dat in 2018 gemiddeld 9 kinderen per dag op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen doordat een voetje tussen de spaken kwam tijdens het fietsen. Het gaat om kinderen van 3 tot en met 6 jaar. De meeste verwondingen traden op als ze achterop de fiets zaten, terwijl de meeste fietszitjes uitgerust zijn met veilige spaakafscherming. Wat gaat er dan fout? Om dit uit te zoeken werd een nieuw onderzoek gedaan. Daarvoor werden 45 ouders ondervraagd waarvan hun kind in 2017 tot en met 2019 een spaakongeluk hadden meegemaakt. Daarnaast vulden 700 ouders een vragenlijst in om zo meer inzicht te krijgen hoe ouders hun kind op de fiets vervoeren.

Conclusies onderzoek VeiligheidNL

Uit dit onderzoek gehouden door VeilgheidNL in samenwerking met WIJ konden een aantal conclusies getrokken worden:

  1. Bij meer dan 50 procent van de ouders was er sprake van onvoldoende spaakafscherming omdat het om een oud fietszitje ging.
  2. Voor korte stukjes worden kinderen soms achterop vervoerd zonder veilig fietsstoeltje.
  3. De helft van de gewonde kinderen zat los op de bagagedrager, vaak als gevolg van een onverwachte situatie zoals een lekke band.
  4. Als er sprake was van een voetje tussen de spaken, ging het in meer dan 50 procent van de gevallen om een fietsrit korter dan 5 minuten.
  5. Bij kinderen die los achterop de fiets zaten, was er in 9 van de 10 gevallen geen spaakafscherming (en dit zijn geen jasbeschermers).

Bewustwording nodig voor risico spaakbeknelling

Ouders zijn zich onvoldoende bewust van het risico van spaakbeknelling en weten ook niet hoe vaak dit nog voorkomt. Daarom start VeiligheidNL nu met een campagne: ‘Raak geen spaak!’ Deze campagne moet zorgen voor een stuk bewustwording bij ouders en verzorgers, tevens worden adviezen gegeven hoe kinderen veilig op de fiets kunnen worden vervoerd.

Foto: Polisport