bevalling inleiden

Veel vrouwen wachten niet met proberen zwanger te worden als ze gestopt zijn met de pil. Toch is het beter om dat wel te doen. Dat is de conclusie van onderzoekers in het Radboudmc in Nijmegen. Zij adviseren om zeker nog 3 maanden te wachten met een zwangerschap.

Te snel zwanger na pilgebruik kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging

Voor dit onderzoek werden de gegevens gebruikt van 7.000 zwangerschappen. Ruim 1050 zwangerschappen ontstonden binnen 3 maanden na het stoppen met de anticonceptiepil. Uit onderzoek blijkt dat in deze 1050 zwangerschappen vaker complicaties optraden zoals zwangerschapsvergiftiging. Het gaat weliswaar om kleine getallen, maar het is belangrijk dat aanstaande ouders dit beseffen, melden de onderzoekers. In de 3 maanden na het stoppen kan dan beter een condoom worden gebruikt, luidt het advies.

Gevaren van zwangerschapsvergifting

Ongeveer 3 procent van de zwangere vrouwen krijgt een zwangerschapsvergiftiging. Worden vrouwen binnen 3 maanden na het stoppen van de pil zwanger, dan is dat risico 30 to 40 procent groter. In totaal gaat het dan om 4 procent van de zwangere vrouwen dat kans loopt op een zwangerschapsvergiftiging. Deskundigen wijzen op het grote gevaar van een zwangerschapsvergiftiging waarbij de bloedvaten worden aangetast. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en vroeggeboorte.

Lees meer nieuwsberichten