wasbare luiers

In de luiermarkt sloeg dit bericht in als een bom: Procter and Gamble nam dit voorjaar Winc Design Ltd over, bekend van de wasbare luiers van Charlie Banana dat in 66 landen wordt verkocht. Een teken dat de luiermarkt echt aan het veranderen is en dat betekent: volop kansen voor de retail in de babymarkt.

Wasbare luiers voor een beter milieu

Steeds meer ouders staan ervoor open om wasbare luiers te gebruiken; ze willen graag hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Het aantal luierdragende kinderen is hoog: per jaar dragen 550.000 baby’s en kinderen een luier in Nederland, dat betekent 140 miljoen kilo luierafval op jaarbasis. In totaal gaat het om 5 tot 8 procent van al het afval. Met recht dat er gesproken wordt over een luierberg. Afgezien van het vervuilende aspect op korte termijn, het duurt het ook nog eens honderden jaren om een luier af te breken. (Bron: Milieu Centraal).

Hippe broekjes, praktisch in gebruik, steeds meer enthousiaste gebruikers

Het gaat al lang niet meer om ouderwetse lappen om de babybillen. De nieuwste modellen zijn hip, de elastieken randen voorkomen lekken en bij een vieze luier hoeft alleen het  inlegvel te worden weggegooid. Het broekje en overbroekje kunnen in de wasmachine. Gebruikers zijn vol lof, uit een onderzoek onder consumenten (Consumentenbond, november 2020) blijkt dat alle onderzochte gebruikers enthousiast zijn over wasbare luiers. Er werd gemiddeld een 8,6 als rapportcijfer gegeven.

Wasbare luiers versus ecologische wegwerpluiers

Er zijn ecologische luiers die gemaakt zijn van afbreekmaterialen, maar geen enkele luier mag duurzaam worden genoemd. Er zitten nu eenmaal stoffen in die moeilijk te recyclen zijn. Ook is er nog geen oplossing voor het innemen en recyclen van wegwerpluiers.

Alle voordelen van wasbare luiers op een rij:

  • Besparing op luierafval. Wegwerpluiers zorgen voor 144 miljoen kilo luierafval. Met wasbare luiers besparen ouders per jaar 260 kilo afval per kind. Tot de zindelijkheid gaat het om 800 kilo luierafval.
  • Wasbare luiers zorgen voor 1,7 tot 3 keer minder CO2 uitstoot als je dit vergelijkt met wegwerpluiers.
  • Wasbare luiers zijn goedkoper, minstens 500 euro en bij een 2e of 3e kindje nog meer.
  • Wasbare luiers zijn beter voor de huid, zorgen voor minder broei in het broekje en de kans op allergische reacties is veel minder groot dan bij wegwerpluiers. In veel wegwerpluiers zitten hormoonverstorende stoffen zoals dioxine, tributyl-tin en super absorbent polymer. De kans op allergische reacties is beduidend kleiner.
  • Kinderen zijn eerder zindelijk met een wasbare luier. Met wegwerpluiers zijn kinderen gemiddeld zindelijk na 3 jaar, bij wasbare luiers is dat gemiddeld 2 jaar.

Bron: wasbareluierwereld.nl

Waarom wasbare luiers ook in uw winkel?

Aanstaande ouders willen het beste voor hun baby en staan stil bij de toekomst van hun kind. Wasbare luiers passen perfect in dat plaatje omdat ze duurzaam zijn. Wasbare luiers zitten overduidelijk in een groeimarkt, de verpakking neemt weinig schapruimte in en je kunt je onderscheiden met het assortiment. Daarnaast zijn deelnemende retailers verzekerd van een uitstekende marge!

Foto: TotsBots, Calo Care

Meer lezen over wasbare luiers op BabyWiki