U bevindt zich hier:--Wattenstaafjes in de ban

Wattenstaafjes in de ban

Door |2018-08-08T14:31:23+00:008 mei, 2018|Categorieën: Laatste nieuws|Tags: |

wattenstaafjes

Om de enorme berg plastic afval terug te dringen komt er een richtlijn van de Europese Commissie om het gebruik van plastic waaronder wattenstaafjes terug te dringen.

Plastic weggooimateriaal terugdringen

Naast wattenstaafjes wil Europa ook een verbod op plastic bekers, flessendoppen, rietjes, verpakkingen voor maaltijden, schoonmaakdoekjes en sigarettenpeuken. Er is gekeken naar plastic weggooi materiaal dat door consumenten heel vaak wordt gebruikt. Dit blijkt uit uitgelekte stukken. Eind mei wordt een uitwerking van het verbod verwacht waarbij plastic voor eenmalig gebruik moet worden verboden.

Wattenstaafjes in de babymarkt

In de babymarkt zijn wattenstaafjes een belangrijk onderdeel van de babyverzorging. Fabrikanten moeten dus kijken naar alternatieven waarbij het plastic staafje moet worden vervangen door bijvoorbeeld karton, dat gemakkelijker af te breken is. Om afval van plastic dopjes terug te dringen zouden deze aan de flessen zelf kunnen worden gemaakt. De Europese Commissie wil fabrikanten aansporen te kijken naar de herbruikbaarheid.

Ook babydoekjes bevatten plastic

Een grote vervuiler zijn ook schoonmaakdoekjes,daaronder vallen ook babydoekjes en doekjes om bijvoorbeeld make-up te verwijderen. Deze doekjes zijn in Engeland de grootste veroorzaker van rioolproblemen. Veel van deze doekjes bevatten plastic die niet of moeilijk afbreekbaar is.

Hoe zit het met wegwerpluiers?

We kregen uit de handel direct de vraag gesteld: waarom vallen wegwerpluiers daar dan niet onder? Deze zijn ook voor eenmalig gebruik, hier zijn ook plastics in verwerkt en er zijn ook alternatieven voor! Dit zal met de grote luierfabrikanten nog wel de nodige discussie opleveren.

Inzamelen plastic afval

Veel afval belandt in zee, volgens Eurocommissaris Frans Timmermans is 50% van het afval dat in zee wordt gevonden, maar één keer gebruikt. Brussel streeft in Europa naar het inzamelen van 90% van de plastic flessen. Daar zijn verschillende manieren voor, zoals het heffen van statiegeld, inzamelen van plastic door gemeentes of producenten zelf. Sinds 2009 wordt in Nederland het afval gescheiden. Unilever, één van de grootste producenten van verpakkingsmaterialen heeft zich als doel gesteld om al het plastic verpakkingsmateriaal zo te maken dat deze opnieuw kan worden gebruikt, of ze moet biologisch af te breken zijn.

Bron: De Standaard, NOS