
Naast het kiezen van een voornaam voor je baby komt er nog een keuzemoment bij: welke achternaam ga je geven? Want vanaf 2024 mag je kiezen om je kindje zowel de achternaam van je de moeder als de vader te geven.
Achternaam moeder en vader geven aan je baby
Naast het feit dat je vanaf 2024 de achternamen van beide ouders kunt geven, dus bijvoorbeeld: Kuiper-Jansen, is het ook mogelijk om alleen de achternaam van de moeder of die van de vader te geven. Kies je voor een gecombineerde achternaam dan moet je ook nog even nadenken in welke volgorde je dit wilt doen. Volgens deskundigen is deze vrijheid om een naam te kiezen belangrijk, want het zorgt voor meer gelijkheid in de relatie van ouders en zorgt ook voor verbondenheid met beide families.
Achternamenwet geldt ook voor kindjes geboren vanaf 2016
In 2022 ging de Tweede Kamer al accoord met de wetswijziging, nu is het voorstel ook in de Eerste Kamer aangenomen. Is je kindje geboren op of na 1 januari 2016? Dan kun je met terugwerkende kracht de achternaam van je kind wijzigen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.
Tegenstanders wetswijziging namen
Tegenstanders zijn er ook, zij vinden de dubbele namen onpraktisch en ingewikkeld worden. Want wat als zelf bijvoorbeeld al een dubbele achternaam hebt? Met de ingewikkeldheid valt het wel mee. Je mag namelijk maximaal 2 achternamen kiezen voor je kind. Hebben jullie als ouder een dubbele achternaam dan kun je kiezen uit 4 achternamen. In andere landen is het geven van 2 achternamen overigens al heel gebruikelijk, zoals Spanje of landen in Latijns-Amerika. In deze landen willen ouders meestal de naam uit de mannelijke lijn doorgeven. Ondanks de verruiming van de wet zullen veel ouders hun kind toch maar 1 achternaam geven, denken deskundigen. Kijk maar naar Frankrijk, daar is het geven van een dubbele achternaam al sinds 2005 toegestaan, maar ongeveer 10 procent maakt gebruik van deze mogelijkheid.