wiegendood - babywereld

De term wiegendood wordt veel te snel bovengehaald volgens Werner Jacobs, wetsdokter van de Gerechtelijke Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Wiegendood bestaat amper of niet

Eén op de drie wiegendoden (België) schrijft Jacobs toe aan toevallige dooddrukking door de ouders; tijdens de slaap rolt moeder of vader op het kindje en verstikt het. In paniek leggen sommigen de baby dan weer in de wieg en bellen vervolgens de hulpdiensten. ‘Wiegendood bestaat in feite amper of niet’, stelt Jacobs. ‘Het bestaat alleen maar omdat men niet grondig wil of durft te zoeken naar de oorzaak van het overlijden.’ Door het wiegendoodprotocol is een autopsie niet verplicht. Jacobs is ervan overtuigd dat de onverwachte dood van baby’s vroeger vaak ten onrechte als wiegendood bestempeld zijn. Jacobs onderzoekt elk jaar ongeveer vijftien wiegendoden. Een vijfde van de kindjes is door geweld om het leven gekomen. Ruim 40 procent blijkt achteraf verklaard te kunnen worden door natuurlijke doodsoorzaken of door verslikken in pap.

Ongelukkige uitspraak over wiegendood

Zijn uitspraken hebben veel stof doen opwaaien in België. Schrijfster Kristien Hemmerechts verloor 2 zoontjes aan wiegendood. Zij vindt dat Jacobs zich op een ongelukkige manier heeft uitgedrukt, maar staat achter een autopsie omdat dit kan helpen in het uitzoeken wat er met een baby is gebeurd en dat kan weer helpen bij het rouwproces.