nijntje 65 jaar tiamo

‘Hoi-hoi wat fijn!’ Nijntje bestaat 65 jaar! Deze bijzondere gelegenheid wordt het hele jaar groots gevierd met feestelijke activiteiten en speciale producten. Hieronder vind je alvast een voorproefje. Maar eerst: hoe is het allemaal begonnen?

De geboorte van nijntje

Dick Bruna haalde zijn inspiratie uit het alledaagse. En zo ook de inspiratie voor nijntje. In 1955, tijdens een vakantie in Egmond aan Zee, hopte een wit konijn door de tuin van het vakantiehuisje. Dit beestje speelde de hoofdrol in de verhalen die Dick Bruna aan zijn oudste zoon vertelde voor het slapengaan. Toen vader Dick wat zat te tekenen verscheen het konijn op papier en was nijntje ‘geboren’. Ze zag er toen nog heel anders uit, kijk maar naar de afbeeldingen van 1955 tot 2005:

nijntje logo oud en nieuw

Drie generaties

Inmiddels zijn maar liefst drie generaties opgegroeid met nijntje. Grootouders die vroeger hun kinderen voorlazen en nu hun kleinkinderen voorlezen uit de vierkante nijntje-boeken, kennen de verhalen misschien wel uit hun eigen jeugd. De herkenbare avonturen van nijntje en de ogenschijnlijke eenvoud van Dick Bruna’s illustraties zijn de afgelopen 65 jaar onverminderd populair gebleven. Zozeer dat nijntje inmiddels niet meer alleen in boeken verschijnt, maar ook op vele andere producten.

Speciale producten voor 65 jaar nijntje

Naast een boel feestelijke activiteiten, zijn er ook speciale babyproducten ontwikkeld voor dit bijzondere jubileumjaar. Bredemeijer Group B.V. heeft speciale edities van een verzilverd gelakt nijntje-tandendoosje en -spaarpot uitgebracht. Mr Maria komt met een feestelijk kroontje voor de iconische nijntje-lampen. En Mercis Publishing bv geeft voor het eerst een verzamelbundel uit, ‘nijntjes voorleesfeest’, met daarin vijf klassieke nijntje-verhalen. Voor de volwassen nijntje-fans is er een exclusieve Ravensburger puzzel van 1.000 stukjes met alle nijntje-boekcovers uitgebracht.

‘en ja hoor, op een mooie dag
kwam er een klein konijntje
zij trokken haar een jurkje aan
en noemden haar toen nijntje’
– Dick Bruna

Illustraties Dick Bruna, copyright Mercis bv, 1953-2020

Grote foto: Tiamo

nijntje spaarpot

nijntje spaarpot

nijntje lamp van Mr Maria

nijntje lamp van Mr Maria

nijntje voorleesfeest

nijntje voorleesfeest

nijntje tandendoosje

nijntje tandendoosje